Een Amerikaans echtpaar lijkt een ideaal huwelijk te hebben, maar beide echtelieden hebben een verhouding met een ander.
Sujet
Huwelijk, Ontrouw
Titre
Lichtjaren
Auteur
James Salter
Traducteur
Peter Verstegen
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Light years
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2015 | Autres éditions
396 p.
ISBN
9789023491019 (paperback) 9789023482994 (paperback)

Plusieurs formats:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 250 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De troubadour van het triviale

'Hij schrijft de mooiste zinnen ter wereld', zei Tommy Wieringa over James Salter (°1925) in deze krant. Zijn roman 'All That Is' werd vorig jaar ingehaald als een meesterwerk. Maar geldt dat etiket ook voor het zopas vertaalde 'Light Years'?

itgeverij De Bezige Bij komt met een kakelverse vertaling van James Salters Light Years, een roman uit 1975. Slimme zet. Sinds het succes van Stoner zijn vergeten meesterwerken dé trend in uitgeefland. Tel daarbij op dat James Salter vorig jaar, op 88-jarige leeftijd, eindelijk doorbrak naar een groot publiek met zijn bestseller All That Is, en je ziet het voor je: de eurotekentjes knallen uit de oogbollen van de uitgevers. Heeft de lezer er ook nog wat aan?

Misschien moet ik eerst maar eens hardop zeggen dat Salter een beetje een overschatte schrijver is. Tot aan zijn succes van vorig jaar waren het vooral collega-schrijvers die met hem wegliepen, wat hem het onuitstaanbare label writer's writer opleverde, de arme man. Dat je succes eruit bestaat dat je collega's met je dwepen terwijl verder geen hond je leest - daar komt het eigenlijk op neer.

Dat dwepen kan soms groteske vormen aannemen. Vorig jaar gingen de Nederlandse schrijvers Ernest van der Kwast en Tommy Wier…Lire la suite

De terloopsheid der dingen

Een meesterwerk, zei een handvol critici, maar de lezer haalde er zijn neus voor op. Veertig jaar na publicatie isLight years van James Salter in het Nederlands vertaald. Eindelijk. Vicky Vanhoutte

Plotseling, op zijn 88ste, was James Salter vorig jaar een beroemdheid. Zijn romans, bejubeld door literaire grootheden als Philip Roth en Richard Ford, kreeg hij aan de straatstenen niet gesleten, maar met Alles wat is brak hij internationaal door.Lichtjaren, verschenen is 1975, overklast dat laatste boek in alle opzichten.

Alles aan het leven van Nedra en Viri lijkt perfect. Huis, twee kinderen, geslaagde etentjes met vrienden, vakanties in de zon. Het 'hart van haar bestaan' zijn 'maaltijden, beddengoed, kleren'. Hij, een man met 'een klein talent', is een architect die droomt van roem. Ritueel en plicht zijn de drijfveren van hun verstandige leven.

Onder dat gepolijste oppervlak sluimert een verlangen naar vrijheid, naar een tweede leven. Maar behalve een geheimgehouden affaire gebeurt er weinig en blijven ze moedwillig gevangenzitten in hun huwelijk. Tot in de herfst van hun leven leiden ze een onbetrokken bestaan, zonder gevolgen, alsof er niets aan de hand is.…Lire la suite

In deze roman (oorspronkelijk verschenen in 1975) legt de liefde het af tegen de vergankelijkheid van het leven. Het huwelijk van Viri en Nedra lijkt aan de buitenkant hartelijk en harmonieus. Ze hebben veel vrienden, zijn gastvrij en doen leuke dingen met hun twee kinderen. Waarom begint Viri, architect in New York, een relatie met zijn secretaresse? Waarom begint Nedra een verhouding met huisvriend Jivan? Tegen de achtergrond van de wisselende seizoenen voltrekt zich jaar na jaar de onttakeling van een huwelijk. De tijd verstrijkt, het geluk van weleer verwaait. De schrijver (1925-2015) werd jarenlang in kleine kring bejubeld vanwege zijn sublieme schrijfstijl. Ook na veertig jaar is deze stijl in zijn schoonheid volledig intact: impressionistisch met sfeervolle natuurimpressies en tegelijk elegant in dialoog en direct in de beschrijving van erotiek. Vrij kleine druk en ruime interlinie. De Amerikaanse schrijver brak pas in 2013 door naar het grote publiek met de roman ‘Alles wat is…Lire la suite

Verbluffende levenskunst

De lockdown biedt een goede gelegenheid voor het (her)lezen van klassieke huwelijksromans. Deze week: Lichtjaren van James Salter uit 1975.

De lezer jaloers maken, dat zag James Salter (1925-2015) als taak van de schrijver. Zijn boeken en verhalen barsten van de aantrekkelijke mensen, van exquise maaltijden en seks die het dagelijkse overstijgt. Zo ook zijn meesterlijke roman uit 1975, Lichtjaren, die verhaalt over het huwelijk van Nedra en Viri Berland. Met hun twee dochters bewonen ze een landhuis aan de Hudson, nabij New York. Zij is prachtig, elegant (of, zoals Salter het schrijft: "ze is verwant aan in de steek gelaten heiligen"), hij is een hoogst romantische architect met nul besef van geld. Hun leven een aaneenschakeling van diners en feestjes die excelleren in goede smaak, een rijk leven, innig verstrengeld met dat van hun kinderen.

Als kunstenaars, artiesten storten de Berlands zich op kerstmis, Pasen, op verjaardagen. Ze verzinnen verbluffende verhalen, theaterstukken en goochelshows, maken de meest fabelachtige tafelkleden en adventskalenders. "Hoe ben je ooit over dit alles heen gekomen", vraagt het…Lire la suite

À propos de James Salter

James Salter, né James Arnold Horowitz le 10 juin 1925 à Passaic dans le New Jersey et mort le 19 juin 2015, à Sag Harbor dans l'État de New York, est un écrivain américain.

Biographie

James Salter est le nom de plume de James A. Horowitz, fils de George Horowitz, un agent immobilier et entrepreneur moyennement prospère. Né dans le New Jersey, il grandit à Manhattan et fait une partie de sa scolarité à la Horace Mann School dans le Bronx.

Il entre à l'académie militaire de West Point en 1942 à l'instigation de son père, lui-même ancien élève de cette école militaire. À cette époque, du fait de la guerre, le nombre d'élèves a doublé et le programme d'études a été ramené à trois ans, contre quatre en temps …En lire plus sur Wikipedia