Livre
Néerlandais

The naked chef

Jamie Oliver (auteur)
Ik ben dol op dit boek! Het is het eerste boek dat ik heb geschreven. Wie had ooit kunnen denken dat de jongen die het slechtst kon spellen van de hele school uiteindelijk een boek zou schrijven? Eigenlijk is het een verzameling van recepten die ik op achterkanten van bierviltjes en bestelformulieren had gekrabbeld en bewaard in een vuilniszak die mijn vrouw tot twee keer toe bijna weggegooid had.
Titre
The naked chef
Auteur
Jamie Oliver
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The naked chef
Éditeur
Utrecht: Kosmos, [2011] | Autres éditions
249 p. : ill.
ISBN
9789021550350 (paperback)
Placing suggestion
629.2 (SISO) Beroemde koks ; Beroemde koks (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 22 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Eerst een populaire programmareeks om later in het zog daarvan een aantal kookboeken op de markt gooien. Op de Vlaamse televisie heeft dit fenomeen zich intussen ingeburgerd met o.m. Marc Paesbrugghe en Piet Huysentruyt, maar voor de ware traditie van tv-koks als Delia Smith, Antonio Carluccio... moet je bij de BBC aankloppen. Een van de nieuwste telgen van de BBC-familie is de licht slissende 24-jarige warrebol Jamie Oliver met zijn kookprogramma 'The Naked Chef'. Het 'naakte' slaat niet zozeer op de pretentieloze, zich blootgevende chef, maar op de schotels en ingrediënten. Alles draait rond "weglaten van het overbodige, het terugbrengen tot de essentie": koken (en eten) ontpopt zich als een sociale bezigheid waarbij eerlijke ingrediënten met minimale moeite in maximale smaak omgetoverd worden. Intussen zijn er al twee boeken op de markt: The naked chef en The return of the naked chef (The naked chef is terug). Je wordt in de inleiding meteen met de neus op de …Lire la suite
De ster van Jamie Oliver schoot als een komeet omhoog met zijn kookprogramma's op BBC 2. Veel van zijn boeken zijn inmiddels vertaald en aan hun zoveelste druk toe. Olivers ouders dreven een pub en hij werd al jong ingeschakeld bij het werk in de keuken. Hij besloot kok te worden en liep stage in Frankrijk en in Londen. Zijn uitgangspunt is het gebruik van goede basisingrediënten en verse kruiden. Bij elk recept worden keuzes voor ingrediënten en bereidingswijzen toegelicht. Door de enthousiaste stijl en ongecompliceerde werkwijze zijn de recepten heel aantrekkelijk, met name voor jonge beginners. De kookstijl van Oliver is sterk beïnvloed door de Italiaanse keuken, niet verwonderlijk als je stage liep bij The River Cafe en Carluccio. Geïllustreerd met foto's van de (toen nog erg jonge) auteur en gerechten, in kleur en in zwart-wit. Tekst in blauw en zwart. De maatvoering is hier en daar te strikt vertaald. Alfabetisch trefwoorden/receptenregister.

À propos de Jamie Oliver

CC BY 2.0 - Image by really short from NYC, USA

James Trevor Oliver, dit Jamie Oliver, né le 27 mai 1975 à Clavering dans le comté d'Essex en Angleterre, est un chef cuisinier et animateur de télévision britannique, surnommé dans son pays natal le Naked Chef (le chef nu). Sa popularité a atteint d'autres pays anglophones comme les États-Unis ou l'Australie.

Biographie

Jamie Oliver a passé sa jeunesse dans le village de Clavering, dans l'Essex. Ses parents y tenaient le restaurant-pub nommé « Cricketers ».

En 1989, il forme un groupe musical, le Scarlet Division, avec Leigh Haggerwood qui est devenu depuis compositeur.

En 1997, il apparaît dans un documentaire sur le restaurant londonien où il travaillait à l'époque, The River Café. C'est à cette occasion que Patricia Llewellyn, la productrice de l'émission de cuisine …En lire plus sur Wikipedia