Livre
Néerlandais

Een (nieuwe) geschiedenis van de filosofie

Jan Bor (auteur)

Een (nieuwe) geschiedenis van de filosofie

Jan Bor (auteur)
In de geschiedenis van de filosofie worden de denkbeelden van de filosofen in de historische tijd beschouwd. Filosofen ondergaan immers de invloed van vroegere denkers, maar reageren evengoed op hun gedachten. Daarin zijn ze kinderen van hun tijd.
Volgens de oude opvatting ervan zou de geschiedenis van de filosofie in Griekenland zijn begonnen. Vervolgens zou de filosofie zich in een rechte l
Titre
Een (nieuwe) geschiedenis van de filosofie
Auteur
Jan Bor
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Bakker, 2011 | Autres éditions
293 p.
Note
Delen van dit boek zijn eerder verschenen o.d.t.: Filosofie in een notendop
ISBN
9789035135888 (paperback)
Placing suggestion
150 (SISO) Filosofie ; Overzichten (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 16 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

In 1995 verscheen 'De verbeelding van het denken', een schitterend boek over de geschiedenis van de filosofie. Geschreven door twaalf autoriteiten, inhoudelijk en didactisch van hoog niveau, prachtig uitgegeven, uitvoerig geïllustreerd, en met - toen was dat nieuw - uitvoerig aandacht voor niet-westerse wijsbegeerte. Dat boek is nog steeds verkrijgbaar. Jan Bor was destijds een van de redacteuren. Hij heeft nu de formule gebruikt voor een eigen boek. Dezelfde onderwerpen in dezelfde volgorde, maar zonder afbeeldingen en zonder hetzelfde niveau. Feitelijke informatie over de denkers in kwestie (jaartallen, levensloop, geschriften) ontbreekt vrijwel volledig. De uitleg van hun werk is kort door de bocht en voor een leek vaak moeilijk te volgen. De ruim zestig opgenomen fragmenten uit hun geschriften staan in grijze kaders tussen de hoofdtekst, worden niet toegelicht en werken vooral ontmoedigend. Met bronvermelding (titels, geen paginanummers), korte bibliografie en register.