Livre
Néerlandais
De Italiaanse havenstad Triëst is geen toeristische trekpleister, maar heeft wel veel schrijvers geïnspireerd, onder andere James Joyce, Italo Svevo en Umberto Saba. Beschrijving van Triëst en zijn geschiedenis vanuit de context van het werk van schrijvers en kunstenaars die daar (tijdelijk) leefden.
Titre
Ah Triëst ...
Compilateur
Jan Paul Hinrichs Thijs Wierema
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Bas Lubberhuizen, © 2012 | Autres éditions
160 p. : ill.
ISBN
9789059372764 (paperback)
Placing suggestion
829.2 (SISO) Italië ; Noord-Italië (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 17 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Zelfs van de fanatiekste Italiëgangers komt slechts een kleine minderheid ooit in Triëst: in de zomer begint de Adriatische kust voor de meesten pas ergens bij de lido’s van Venetië, in de winter speelt la dolce vita zich vooral in de skioorden van de Alpen en de Apennijnen af. In beide gevallen blijft de hele noordoostelijke kustlijn van Italië voor het gros van de reizigers een blinde vlek op de kaart.
Dat wás Triëst in zekere zin ook tot de Habsburgers op het einde van de achttiende eeuw besloten om de stad om te bouwen tot hun vrijhaven. In nauwelijks een eeuw tijd onderging Triëst een complete gedaanteverwisseling: de bevolking verdubbelde tot ruim tweehonderdduizend, op de kades werden dag en nacht schepen in- en uitgeladen, er verrezen compleet nieuwe stadsdelen vol pakhuizen en neoclassicistische gebouwen die de stad dezelfde grandeur moesten verlenen als Wenen, chique koffiehuizen, boulevards en bourgeoisie incluis.
Van de honderden schrijvers en kunstenaars…Lire la suite
De Noord-Italiaanse stad Triëst raakte na een grote bloeiperiode als havenstad voor Oost-Europa in verval en vergetelheid. Toch woonden en werkten grote schrijvers als Stendhal, Rilke, Joyce, Von Platen, Svevo en Saba er; van Triëst gaat een geheimzinnige aantrekkingskracht uit, ondanks de weerbarstigheid van karakter en klimaat. Deze bundel is deels een herdruk uit 1993: sommige artikelen vervielen, de meeste werden herzien, drie zijn er nieuw. Voor de Italië-liefhebber en de literatuurgeïnteresseerde bevat dit boek elf goed geschreven en informatieve teksten, die elkaar soms deels overlappen. De lezer reist in de tijd en in een stad die zich via een omweg laat vangen. Eerder verscheen van Jan Morris 'Triëst. De melancholie van een plek' (2002), een boek dat evenmin een traditionele reisgids is, maar persoonlijker en beschouwelijker van karakter. De auteurs van 'Ah Triëst' zijn Nederlandse schrijvers, vertalers en wetenschappers met passie voor hun onderwerpen en een grote feitenkenn…Lire la suite