Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Wie knipt de tenen van de reus? : versjesgroeiboek voor jong en oud

Jan Smeekens (auteur), Ingrid Godon (dessinateur), Kristien Aertssen (dessinateur)

Wie knipt de tenen van de reus? : versjesgroeiboek voor jong en oud

Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Verzameling van 120 gedichten, die meegroeien met het niveau van peuters en kleuters. Voorzien van kleurentekeningen. Voorlezen vanaf ca. 2 tot 7 jaar.
Titre
Wie knipt de tenen van de reus? : versjesgroeiboek voor jong en oud
Auteur
Jan Smeekens
Dessinateur
Ingrid Godon Kristien Aertssen Sylvia Weve
Langue
Néerlandais
Éditeur
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2017 | Autres éditions
135 p. : ill.
ISBN
9789059088283 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 400 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Wie knipt de tenen van de reus? De titel van dit 'versjesgroeiboek voor kleuters' is ontleend aan Ienne Biemans. Met zes gedichten is ze een van de toppers in deze bloemlezing van Jan Smeekens, naast Annie M.G. Schmidt en net na Joke van Leeuwen, Karel Eykman, Hans Kuyper, Hans en Monique Hagen en Edward van de Vendel. Deze favoriete dichters verraden meteen Smeekens' voorkeur voor poëzie die herkenbaarheid combineert met taalspel. Daarbovenop is de selectie duidelijk gericht op bruikbaarheid, waar Smeekens' jarenlange ervaring in het onderwijs niet vreemd aan is.

De versjes zijn ondergebracht in drie groepen volgens leeftijd: voor de allerkleinsten (tot drie jaar); voor kleuters van vier tot vijf jaar en voor kleuters van vijf tot zes jaar. In zijn woord vooraf relativeert de samensteller meteen deze indeling als "overigens niet meer dan een leidraad". De praktische oriëntatie van de bundel blijkt ook uit het trefwoordenregister met bruikbare thema's voor de kleuterkla…Lire la suite
Bloemlezing van ruim 120 gedichten voor jonge kinderen verschenen in een 'groeiboek'. Er is werk opgenomen van overwegend bekende jeugddichters. Motto: eenvoudig rijmpje groeit naar echt gedicht. De criteria, gehanteerd bij de selectie uit honderden bundels, zijn: geen bakerrijmpjes, verschenen vanaf 1950 tot heden en geen gedichten die eerder gepubliceerd zijn in tijdschriften en/of tv-programma's. Als leidraad is een onderverdeling gemaakt: tot 3 jaar, 4 tot 5 jaar en 5 en 6 jaar. Deze elkaar overlappende clusters onderscheiden zich door de illustraties, elk van drie verschillende vermaarde illustratoren met een specifieke stijl, variërend van vrolijk gekleurd tot zacht omlijnd in sobere tinten. Daardoor krijgt elk cluster een eigen sfeer. Ze verbeelden de veelal bekende en 'klassieke' gedichten tot in de kern, wat deze uitgave origineel en bijzonder maakt. De onderwerpen zijn willekeurig, achterin is een thematisch register opgenomen. De opzet van de samensteller: nieuwsgierig wor…Lire la suite

Wie knipt de tenen van de reus?

In deze bundel, samengesteld door Jan Smeekens, staan versjes en gedichten, onderverdeeld naar leeftijdsgroep. Deel 1 voor peuters en kleuters tot vier jaar bevat ongeveer 26 versjes en is geïllustreerd door Ingrid Godon. Deel 2 is bedoeld voor kleuters van vier tot vijf jaar, bevat ongeveer 30 versjes en is geïllustreerd door Kristien Aertssen. Deel 3 is geschikt voor kleuters van vijf tot zes jaar, bevat ongeveer 64 gedichten en is geïllustreerd door Sylvia Weve. De inhoud is divers en bruikbaar bij verschillende gelegenheden. Bekende dichters als Annie M.G. Schmidt en Hans en Monique Hagen staan naast nieuwkomers. Deze bundel is vooral interessant voor gebruik in kleuterschool of peutertuin.

À propos de Jan Smeekens

Jan Smeekens, né le 11 février 1987 à Raalte, est un patineur de vitesse néerlandais spécialiste du 500 m.

Palmarès en patinage de vitesse

Jeux olympiques d'hiver

Légende :

  •  : première place, médaille d'or
  •  : deuxième place, médaille d'argent
  •  : troisième place, médaille de bronze
  •  : pas d'épreuve
  • — : Non disputée par le patineur
  • DSQ : disqualifiée

En lire plus sur Wikipedia

Suggestions

Publications sur cette œuvre dans la bibliothèque