Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

God in Laken : het Belgische koningshuis en het katholicisme

God in Laken : het Belgische koningshuis en het katholicisme

Als God alomtegenwoordig is, dan is hij dat in het kasteel van Laken wellicht nog meer dan elders. Niet alle Coburgs waren of zijn even vroom – sommigen hebben aan de tien geboden een opmerkelijk creatieve interpretatie gegeven – maar het geloof is een constante in de geschiedenis van de Belgische monarchie.

De lutherse vrijmetselaar Leopold I beschouwde de katholieken als ‘de enige echt

Titre
God in Laken : het Belgische koningshuis en het katholicisme
Auteur
Jan Van den Berghe
Langue
Néerlandais
Éditeur
Antwerpen: Manteau, 2009
374 p.
ISBN
9789022323441
Placing suggestion
936.2 (SISO) Vorstenhuizen - Adel ; Belgisch koningshuis (ZIZO)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 150 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De Belgische monarchie is altijd nauw verbonden geweest met het katholicisme. Geen plechtigheid op het paleis of de kerkelijke vertegenwoordigers zijn van de partij of de katholieke ritus bepaalt het ceremonieel. Of zoals Jan van den Berghe het stelt in ironische bewoordingen, die meteen ook de teneur van God in Laken bepalen: "Als God alomtegenwoordig is, dan is hij dat in de kastelen van Laken wellicht iets meer dan elders."

De geestelijkheid heeft die aanwezigheid altijd beschouwd als een vanzelfsprekendheid, aldus gewezen kardinaal Van Roey die België beschouwde als een door God gewilde natie: "Une et indivisible et Catholique". Een gedurfde boutade die tegenwoordig maar voor de helft waar is. Dit alles wil niet zeggen dat alle Coburgs even vroom waren. Zoals blijkt uit dit boek interpreteerden een aardig aantal gekroonde lieden God en zijn geboden op een hoogst persoonlijke wijze, zeker daar waar het de eigen levenswandel betrof. Een tendens die zich ook in het hede…Lire la suite