Tijdens een logeerpartij op een kasteel begint een jong meisje, dat te veel griezelromans heeft gelezen, de eigenaar van moord te verdenken. Met op dvd de BBC-bewerking uit 1996.
Titre
Catherine / de complete vertaling van Northanger Abbey door Sophie Brinkman en Maarten Spierdijk
Auteur
Jane Austen
Traducteur
Sophie Brinkman Maarten Spierdijk
Dessinateur
Hugh Thomson
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Northanger abbey
Éditeur
Den Haag: Kemper Conseil Publishing, © 2018 | Autres éditions
271 p. : ill., z/w
ISBN
9789076542928 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 150 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Dwepen met gothic

Roman. Jane Austen liet haar heldinnen graag een beetje lijden op het pad naar geluk. Dat is niet anders in Northanger Abbey (1818), dat voor het eerst in het Nederlands beschikbaar is.

Slachtoffer met dienst in Northanger Abbey is Catherine Morland. Van bij het begin wordt duidelijk dat het meisje niet vooraan stond toen de intelligentie werd uitgedeeld, wat haar tot het perfecte mikpunt maakt van de befaamde ironie van Jane Austen (1775-1817).

De zeventienjarige staat op het punt haar intrede te doen in de wereld, zoals dat heet, en doet dat in Bath onder begeleiding van de familie Allen. Algauw vindt Catherine een 'beste vriendin' in de ravissante Isabella Thorpe en een bondgenote in Eleanor Tilney, de zus van de eerste man met wie ze praat en voor wie ze uiteraard als een blok valt.

Catherine geeft de lezer Austengetrouw meer dan eens reden om haar van tussen de pagina's te willen sleuren en door elkaar te schudden. Isabella is overduidelijk een golddigger, Isabella's broer een mooiprater en diens vader, de eigenaar van de abdij van Northanger, een tiran. Maar Catherines goedgelovigheid maakt haar aanvankelijk nog blinder dan haar verliefdheid.…Lire la suite

Catherine Morland (17), die sinds haar 15e te veel romantische griezelverhalen leest, mag ±1800 met haar vriendin in Bath gaan logeren. Daar wordt ze verliefd op de jonge dominee Henry Tilney en hij op haar. Als zijn vader haar uitnodigt op het familiekasteel, Northanger Abbey, slaat haar fantasie op hol en gaat ze generaal Tilney verdenken van medeplichtigheid aan de dood van zijn vrouw. Dat blijkt volkomen onterecht te zijn. Anderzijds komt de generaal erachter dat Catherine niet het arme meisje is voor wie hij haar houdt, maar dat ze uit een gegoede familie komt. Dit is de vroegste van de beste romans van de belangrijke Britse auteur (1775-1817). Ze observeert raak en spot heel geestig met 'gothic novels', de romantische griezelromans die rond 1800 populair waren. Deze uitgave bevat illustraties van Hugh Thompson.

À propos de Jane Austen

Suggestions

Publications sur cette œuvre dans la bibliothèque