In een klein stadje aan de ruige kust van Tasmanie͏̈ wordt een jonge studente vermoord en tijdens het onderzoek komen allerlei herinneringen boven die verwijzen naar een zware storm van 12 jaar eerder, waarbij drie mensen zijn omgekomen.
Titre
De overlevenden
Auteur
Jane Harper (Brits-Australisch schrijfster)
Traducteur
Marike Groot Sander Brink
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The survivors
Éditeur
Amsterdam: A.W. Bruna Uitgevers, © 2021
416 p.
ISBN
9789400511545 (paperback)

Plusieurs formats:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 300 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Een rampzalige misstap

Jane Harper bewijst dat de eeuwige thema's schuld en boete nog steeds prangende verhalen kunnen opleveren.

De Engels-Australische misdaadauteur Jane Harper brak in 2016 internationaal door met De droogte, een verzengend verhaal over een man die onder moeilijke omstandigheden terugkeert naar zijn geboortedorp in de Australische bush. Haar vierde roman, De overlevenden, vertrekt van eenzelfde premisse. Samen met vrouw en kind keert Kieran Elliott met knikkende knieën terug naar Evelyn Bay, een kustplaatsje op het eiland Tasmanië. Twaalf jaar geleden werd het dorp gegeseld door een superstorm waarbij drie mensen stierven. De schuld voor minstens twee van die doden, Kierans oudere broer en een goede vriend, lag volgens velen bij Kieran die zich totaal onverantwoord had gedragen. Het lijk van de derde, een jonge vrouw, werd nooit teruggevonden. Na het drama vluchtte Kieran naar Australië, maar nu keert hij noodgedwongen terug omdat zijn vader dementeert en zijn moeder die last amper kan dragen.

Op het strand wordt opnieuw een lijk gevonden van een jonge vrouw. Dat rijt …Lire la suite

De overlevenden

Eerste zin. Ze had – bijna – een van de Overlevenden kunnen zijn.

 

 

Als Kieran na tien jaar terugkeert naar de kustplaats op Tasmanië waar hij is opgegroeid, gaat dat gepaard met heimwee en schuldgevoel. Kieran leidde er samen met zijn vrienden een onbezorgde jeugd, tot tijdens een storm zijn broer en diens vriend om het leven kwamen terwijl ze naar hem op zoek waren. Kieran is nog maar net terug in zijn geboortedorp om zijn moeder met zijn dementerende vader te helpen als op het strand het lijk van een meisje wordt gevonden.

In Jane Harpers thrillers speelt de locatie een essentiële rol. Van een kurkdroog dorp in De droogte (2017) tot een gevaarlijk woud in Wildernis (2018) en een verzengende, lege outback in Verlaten (2019). Het Australische landschap is groots en overweldigend, maar ook dodelijk en onbetrouwbaar. De overlevenden speelt zich af op Tasmanië, een eiland waar de vele scheepswrakken voor de kust het gevaar van de oceaan bewijzen. Ook in haar vierde, erg sfeervolle thriller toont Harper zich een meester in haar b…Lire la suite

Vanwege de voortschrijdende dementie van zijn vader keert de 30-jarige Kieran Elliot na een afwezigheid van twaalf jaar met vrouw en kind terug naar zijn geboorteplaats aan de ruige Tasmaanse kust. Hij vertrok destijds na een tragisch ongeluk tijdens een zware storm, waarbij zijn broer en diens beste vriend om het leven kwamen en waarbij een 14-jarig meisje verdween. Omdat Kieran zijn roekeloze gedrag van destijds ziet als oorzaak van het ongeluk, wordt hij geplaagd door schuldgevoelens en daarin staat hij niet alleen. Kort na zijn terugkeer wordt een jonge studente vermoord op het strand gevonden. Gevoed door het commentaar op het lokale online forum komen bij de bewoners van het stadje veel oude geheimen en verwarde herinneringen naar boven, waarbij vrijwel iedereen verdachte wordt in deze zaak. Een wat langzaam op gang komende, maar redelijk spannende en sfeervol geschreven thriller, die vooral wordt gedragen door de complexiteit van de onderlinge relaties en de manier waarop nabes…Lire la suite

Niemand wil het trauma van de storm oprakelen

De Australische Jane Harper schrijft opnieuw een verslavende thriller.

De Australische Jane Harper neemt de lezer in ieder boek mee naar een ander deel van haar prachtige land. In Verlaten was dat de outback waar de temperatuur tot boven de 45 graden stijgt. In De overlevenden is het de ruige kust van Tasmanië. De meedogenloze zee is populair bij surfers en bij duikers, die op de gezonken wrakken afkomen.

Kieran Elliott is er opgegroeid maar woont al jaren in Sydney. Hij keert terug met vrouw en kind om zijn moeder te helpen bij de verhuizing van haarzelf en zijn dement geworden vader.

Even is het wel leuk om in het surferscafé zijn oude vrienden te ontmoeten. Maar dan hoort hij iemand over hem praten met een serveerster. Dat hij, Kieran, verantwoordelijk is voor de dood van twee mensen die twaalf jaar geleden omkwamen tijdens een storm. Tijdens diezelfde storm verdween ook een veertienjarig meisje. De volgende dag wordt de serveerster, een rugzaktoeriste die wat bij wilde verdienen, vermoord op het strand gevonden.

Ha…Lire la suite

À propos de Jane Harper

Jane Harper est une auteur australienne de roman policier.

Biographie

Jane Harper est née à Manchester, au Royaume-Uni. À l'âge de huit ans, sa famille émigre à l'est du centre-ville de Melbourne dans le quartier de Boronia, dans l'État de Victoria, en Australie, pays dont elle obtiendra la nationalité. Plus tard, toute la famille rentre en Angleterre et s'installe dans le Hampshire. Jane Harper étudie l'anglais et l'histoire à l'université du Kent à Canterbury. Elle travaille ensuite comme journaliste au Royaume-Uni et en Australie.

En 2014, à la suite de la publication de l'une de ses nouvelles, elle décide de se consacrer à l'écriture romanesque.

En 2015, son premier roman, The Dry (Canicule) est publié avec succès en Australie. Avec ce roman, elle est lauréate du Gold Dagger Award 2017, du prix Ned Kelly 2017 du meilleur premier roman et du prix Barry 2018 du meilleur premier roman. Il est ensuit…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions