Buiten is het oorlog : Anne Frank en haar wereld

Buiten is het oorlog : Anne Frank en haar wereld

Public cible:
9-11 ans et plus
Het leven van Anne Frank verteld voor jonge kinderen a.d.h.v. tien thema's: spelen, familie, oorlog, maatregelen, angst, dagboek, overleven, verliefd, verraden en verschrikkingen. Van haar zorgeloze beginjaren tot het intens verdrietige einde. Met fotokatern.
Titre
Buiten is het oorlog : Anne Frank en haar wereld
Auteur
Janny van der Molen
Dessinateur
Martijn van der Linden
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Ploegsma, 2021 | Autres éditions
179 p. : ill.
ISBN
9789021670447 (hardback)

Plusieurs formats:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Toen Adolf Hitler aan de macht kwam in Duitsland, vluchtten veel joden naar Nederland. Zo ook de familie Frank. Zij kregen een huis in Amsterdam, waar ze algauw ingeburgerd raakten. Alles ging goed tot ook Nederland in oorlog raakte en joden naar werkkampen werden gestuurd. Om dat te voorkomen, dook de familie Frank onder in het Achterhuis. Hoe het leven van Anne in Nederland en daarna verliep, lezen we in dit boek, dat bestaat uit informatieve en verhalende delen. In het verhaal kijken we mee in het hoofd van Anne en lezen we over haar dagelijks leven. In het informatieve deel leren we wat er in die tijd in Nederland en Duitsland echt gebeurde. Elk verhaal wordt voorafgegaan door een informatief hoofdstuk op verschillende pastelkleuren. Achterin staan o.a. een verantwoording en een literatuurlijst. Op de schutbladen achterin staat een dwarsdoorsnede van het Anne Frank Huis. Een origineel idee maar daardoor kun je het verhaal niet achterelkaar uit lezen. Toch is dit goed verzorgde boe…Lire la suite

Buiten is het oorlog

Het verhaal van Anne Frank is algemeen gekend. Wat dit boek toch anders maakt, is dat het verhaal verteld wordt aan de hand van tien thema's: spelen, familie, oorlog, maatregelen, angst, dagboek, overleven, verliefd, verraden, verschrikkingen. Doorheen de thema's wordt duidelijk dat oorlog elk kind kan overkomen en dat kinderen ondanks de ellende toch zoveel mogelijk een normaal kinderleven willen leiden. Kinderen zijn overlevers. Het is dan ook bijzonder tragisch dat Anne het net niet haalde in het zicht de bevrijding.
De taal, de lay-out en de illustraties maken het boek heel toegankelijk. Het leest gemakkelijk en is ook bruikbaar in delen bij verschillende thema's op school. Het boek bevat ook een uitgebreide fotokatern. Anne Frank is de naam en het gezicht van een slachtoffer door haar dagboek. Er waren en er zijn echter ook vandaag nog vele anonieme Anne's. Om dat niet te vergeten is haar verhaal lezen en vertellen belangrijk.