Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Grote gedachten : verhalen over filosofie

Grote gedachten : verhalen over filosofie

Public cible:
12-14 ans et plus
Wat voor ideeën hadden veertien filosofen, waaronder Plato en Spinoza? En kunnen deze denkbeelden ook helpen bij je eigen vragen en problemen? Vertelling rond thema's als goed & kwaad en man & vrouw en korte informatie over de filosofen. Met kleine pictogrammen. Vanaf ca. 12 t/m 15 jaar.
Sujet
Filosofie
Titre
Grote gedachten : verhalen over filosofie
Auteur
Janny van der Molen
Langue
Néerlandais
Éditeur
Antwerpen: WPG Uitgevers, 2019 | Autres éditions
240 p. : ill.
Date de sortie
03-04-2019
ISBN
9789021679013 (paperback)
Placing suggestion
152 (SISO) Geloven - Denken (ZIZO)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Bijzondere, kloeke uitgave waarin de inzichten van veertien filosofen aan de hand van zes 'denkparen' zijn geplaatst in de context van een actuele werkelijkheid. De vertelling centreert zich rond leraar Swart, die zijn leerlingen meeneemt in de boeiende wereld van filosofen, hun denkbeelden en hun filosofische inzichten. Die inzichten worden op vertellende wijze getoetst aan de grotestadswerkelijkheid van nu: familieleven, jongerencultuur, godsdiensten, historie, stadsleven, menselijke gebeurtenissen. De filosofen van wie het gedachtegoed benut worden, zijn o.a. Immanuel Kant, John Locke, Hannah Arendt, Aurelius Augustinus, Socrates en Julia Kristeva. De 'denkparen' waar omheen de verhalen gecomponeerd worden zijn even tijdloos als actueel: idee & materie, vrijheid & democratie, lichaam & ziel, man & vrouw, goed & kwaad, leven & dood. In de verhalen komt veel dialoog voor. Mijnheer Swart daagt uit, zet aan tot verder doordenken en laat leerlingen zelf formuleren. De tekst leest vlot e…Lire la suite

Grote gedachten

Filosofieleraar Swart wil dat de leerlingen uit zijn klas leren om zelfstandig na te denken. Ze moeten kunnen discussiëren, vragen stellen, ... Zijn lessen pakt hij dus op een alternatieve manier aan en hij trekt zo wel de aandacht van al zijn leerlingen. Niet alle leerlingen staan echter open voor de ‘grote gedachten’ van de verschillende filosofen. Maar één voor één ontdekken ze een filosoof die hun mening deelt, of die wel iets over hun eigen leven kan zeggen.
In elk hoofdstuk van dit boek maken we kennis met één van de zes leerlingen uit de klas van meneer Swart. De gebeurtenissen in hun leven zijn niet erg speciaal en bovendien wat houterig neergeschreven, maar ze vinden toch aansluiting bij een paar filosofen. Op zich zijn de verhalen over de leerlingen zelf nooit erg spannend. Daarmee rijst de vraag of dit kaderverhaal wel nodig was. Ik apprecieer alleszins de poging van de auteur om linken te leggen tussen het dagelijkse leven en de filosofie.
We maken in dit boek …Lire la suite