Livre
Néerlandais

Nee, je bent geen gadget : een manifest

Jaron Lanier (auteur)

Nee, je bent geen gadget : een manifest

Jaron Lanier (auteur)
De Amerikaanse internetgoeroe blikt terug op de internetrevolutie en kijkt kritisch naar de huidige invloed van computertechnologie en internet.
Titre
Nee, je bent geen gadget : een manifest
Auteur
Jaron Lanier
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
You are not a gadget : a manifesto
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Contact, 2010
271 p.
Note
Ondertitel ontleend aan omslag
ISBN
9789025435134 (paperback)
Placing suggestion
520.72 (SISO) Internet ; Internet (ZIZO)

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 14 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Men moet heus geen technofoob of cultuurpessimist zijn om zich tegen de gevolgen van de nieuwe sociale media en het verdere digitaliseringsproces te keren. Met de opkomst van vooral Facebook plaatsen steeds meer vooraanstaande denkers kanttekeningen bij de evolutie van het internet en de manier waarop het de gebruikers reduceert tot repetitieve objecten. Maar Facebook is niet meer dan een symptoom van een dieper liggende malaise.
Dat is althans de visie van Jaron Lanier, die in zijn manifest Nee, je bent geen gadget van leer trekt tegen de evolutie van de hele onlinewereld tot een gesloten systeem dat aan zijn gebruikers specifieke modellen oplegt en hen zo reduceert tot fantasieloze nummers, die uitstekend binnen vooropgestelde modellen passen. Het is een gewaagde en ietwat ongenuanceerde stelling, vandaar ook dat het boek een ‘manifest’ heet, maar de auteur is niet een van de minsten.
Lanier beweegt zich immers sinds de jaren tachtig in computermiddens en is onder m…Lire la suite
Jaron Lanier (filosoof, kunstenaar, muzikant, computertechneut en internetvisionair) heeft een manifest geschreven waarin hij terugkijkt op de internetrevolutie. Verbazingwekkend: hij blijkt van pleitbezorger veranderd te zijn in criticus, die nu de strijd aanbindt met het ontmenselijkende effect van de moderne computertechnologie. Hij ontziet daarbij geen enkel heilig internethuisje: van cloud computing en Web 2.0 tot Google, Facebook, Wikipedia en Twitter. Zijn belangrijkste punt: deze internetgiganten beperken hun gebruikers, door hen als niet veel anders te zien dan een bron van marketingdata en hen in een softwarematig keurslijf te dwingen. Dit leidt tot verarming: collectiviteit gaat boven individu, kwantiteit boven kwaliteit. Lanier provoceert en prikkelt, maar irriteert soms ook als hij wat doordraaft. Het boek biedt ook geen overkoepelend gedachtegoed, meer losse denkflodders. Het dwingt je wél om na te denken over de dingen die we zo vanzelfsprekend vinden van het web. Provo…Lire la suite

À propos de Jaron Lanier

CC BY 2.0 - Image by vanz

Jaron Zepel Lanier est un compositeur, essayiste et chercheur en informatique américain né le 3 mai 1960 à New York. Considéré comme l'un des pionniers de la réalité virtuelle, Lanier est également connu pour ses analyses de l'utilisation d'internet, sa critique virulente du concept de La Sagesse des foules, et sa critique des réseaux sociaux tels que Twitter ou Facebook.

Biographie

Il est né en mai 1960 à New York sous le nom de Jaron Zepel Lanier. Sa mère, Lilly, est une artiste ( pianiste, peintre et danseuse), qui a émigré, de Vienne vers les États-Unis, à quinze ans, après avoir survécu à un camp de concentration. Son père, Ellery, est descendant de Juifs ukrainiens qui ont fui les pogroms. Ce père a exercé divers métiers, architecte, peintre, écrivain, enseignant…En lire plus sur Wikipedia