Livre
Néerlandais
In de zomer van 1919 wacht een voor heldendom gedecoreerde boerenzoon in een cel zijn veroordeling af.
Titre
De rode halsband
Auteur
Jean-Christophe Rufin
Traducteur
Katelijne De Vuyst
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Le collier rouge
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2015 | Autres éditions
222 p.
ISBN
9789085426134 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Hondstrouw aan het front

Jean-Christophe Rufin plaatst een oorlogsheld in de gevangenis. Zijn hond houdt voor de poort trouw de wacht.De rode halsband gaat over wat mens en dier van elkaar onderscheidt.

In de Eerste Wereldoorlog werden niet alleen mensen, maar ook talloze dieren gemobiliseerd. Honden werden ingezet om landmijnen te detecteren, gewonden op te sporen, te waarschuwen voor gifgas, boodschappen over te brengen en ratten te vangen. Als mascotte en gezelschapsdier krikten ze het moreel van de manschappen op. De heldhaftigsten kregen na afloop een lintje voor bewezen diensten.

MetDe rode halsband brengt Jean-Christophe Rufin een hommage aan die tienduizenden dieren die tegen wil en dank aan het front terechtkwamen. De voormalige arts zonder grenzen en ambassadeur, maakte naam met lijvige historische romans als De Abessijn en Braziliaans rood. De auteur, een doorgewinterde globetrotter, legde een uitgesproken voorkeur aan de dag voor verre landen en vervlogen tijden, maar deze keer blijft hij dichter bij huis. Uitgangspunt was een waargebeurde anekdote die een bevriende fotograaf hem ooit heeft verteld over zijn grootvader, een oorlogsheld die werd gearresteerd en be…Lire la suite

De beide wereldoorlogen blijven een grote rol spelen in de Franse literatuur, met name de Eerste Wereldoorlog. Deze roman speelt zich af na het einde ervan. Korporaal Morlac, onderscheiden met het Légion d’honneur, zit gevangen op het politiebureau van een kleine stad, waar hij wordt ondervraagd door rechter Lantier over zijn onbegrijpelijke misdaad. Vooralsnog is onduidelijk waaruit die bestaat. Morlacs hond, Wilhelm, staat onafgebroken voor het politiebureau te blaffen. Deze hond heeft hem gevolgd sinds hij naar het front is vertrokken en is hem buitengewoon trouw. Maar Morlac waardeert deze trouw volstrekt niet. Wat is daarvan de reden? Lantier moet vaststellen welke straf Morlac verdient. Hij probeert Morlac te laten zeggen dat hij zijn wandaad in dronkenschap heeft begaan, maar Morlac weigert koppig om toe te geven. Uiteindelijk vertelt hij zijn schokkende verhaal. Een aangrijpend en mooi verteld verhaal over een onbekende episode uit WO I. De auteur (1952) is schrijver, arts en …Lire la suite

À propos de Jean-Christophe Rufin

Jean-Christophe Rufin, né le 28 juin 1952 à Bourges dans le Cher, est un médecin, écrivain et diplomate français.

Il a été élu en 2008 à l'Académie française, dont il devient alors le plus jeune membre. Ancien président d'Action contre la faim de 2002 à 2006, il a été ambassadeur de France au Sénégal et en Gambie.

Biographie

Enfance et formation

Après le départ du père de Jean-Christophe Rufin, vétérinaire, sa mère part travailler à Paris comme publicitaire. Elle ne peut éduquer seule son fils qui est alors élevé par ses grands-parents. Le grand-père, médecin, qui avait soigné des combattants lors de la Première Guerre mondiale, fut, pendant la Seconde, déporté deux ans à Buchenwald pour faits de résistance — il avait caché des résistants en 1940 dans sa maison de Bourges.

J…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions