Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:
Een oud-inspecteur van de politie van Marseille wordt door zijn nicht gevraagd de plotselinge verdwijning van haar zoon te onderzoeken.
Titre
Chourmo
Auteur
Jean-Claude Izzo
Traducteur
Marijke Scholts
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Chourmo
Éditeur
Breda: De Geus, 2003 | Autres éditions
254 p.
Note
Omslagondertitel: Misdaad in Marseille Vormt samen met Teringzooi (dl. 1) en Solea (dl. 3) een trilogie
ISBN
90-445-0159-3

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 28 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Marseille zal nooit iets anders zijn dan de laatste ankerplaats van de wereld, schreef de veel te vroeg overleden schrijver Jean-Claude Izzo (1945-2000). Het werd ook zijn eigen laatste ankerplaats. De man van vele stielen en evenveel ongelukken werkte respectievelijk als boekhandelaar, bibliothecaris, journalist en dichter. Tot hij zich ging toeleggen op het schrijven van inktzwarte, geëngageerde policiers. Zijn trilogie over de misdaad in zijn geliefde Marseille werd ruim bejubeld. Literaire erkenning, vertalingen en verfilmingen waren algauw zijn deel.

In het eerste deel van de trilogie, Teringzooi, werd de sympathieke en rechtschapen politieman Fabio Montale geïntroduceerd. In het tweede deel, Chourmo, heeft Montale ontslag genomen uit het politiekorps van Marseille. Hij vult zijn dagen met vissen, kaarten, genieten van lekkere maaltijden en een goed glas wijn. Tot zijn nicht Gélou op de proppen komt. Een decennium lang zag hij haar niet en nu brengt ze onheil…Lire la suite
Marseille. Op verzoek van zijn nicht Gélou onderzoekt oud-politieman Fabio Montale de plotselinge verdwijning van haar 16-jarige zoon Guitou. Hij blijkt per ongeluk te zijn vermoord bij een afrekening van de maffia. Fabio ontdekt een beerput van machtswellust en onrecht. De zinderende spanning van het onderzoek wordt afgewisseld met ontspannen plaatjes van de altijd boeiende Middellandse Zee, die er is voor iedereen en overal op de achtergrond aanwezig is. Ook stijgen voortdurend geuren op van tijm, munt en basilicum, en niet te vergeten zijn er culinaire geneugten als bouillabaisse, zeevis en pastis, kortom: de levenskunst van Marseille. Een heerlijk boek, dit tweede deel van een trilogie*, een absolute topper. Gezien de kwaliteit van de eerste twee delen zal stellig ook deel drie in vertaling verschijnen. Kleine druk.

À propos de Jean-Claude Izzo

Jean-Claude Izzo, né le 20 juin 1945 à Marseille et mort le 26 janvier 2000 dans cette même ville, est un journaliste, écrivain et poète français.

Biographie

Son père est né en Italie à Castel San Giorgio et émigre à Marseille en 1928. Sa mère est née à Marseille dans le quartier du Panier, de parents immigrés espagnols. Le père d’Izzo est barman dans différents établissements avant de se fixer au bar de l’Amicale Ajaccienne (démoli en 1943), place de Lenche. Sa mère travaille comme couturière rue de Rome.

En 1964, Jean-Claude Izzo est appelé au service militaire d'abord à Toulon, où il fera une grève de la faim d'un mois qui lui vaudra les commandos disciplinaires à Djibouti. Il y passera un mois et demi en prison et perd quelque quinz…En lire plus sur Wikipedia