Bande dessinée
Néerlandais
Titre
Leren
Scénariste
Jean-David Morvan
Dessinateur
Nicolas Nemiri
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Éditeur
Brussel: Glénat Benelux, 2003
48 p. : ill.
ISBN
90-6969-349-6

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 12 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Ik ben dood gaat over vooroordelen en vernietiging. De titel intrigeert. Deze zin in de ikvorm en de tegenwoordige tijd impliceert leven, en toch. Het verhaal begint met een geboorte. De eerste bladzijde toont een vrouw met weeën met op de laatste prent de boreling. Je leest: "Het is zover, ik ben geboren, maar..." In die "maar" ligt een veel angstaanjagender verhaal dan op het eerste gezicht mogelijk lijkt, op de volgende platen wordt de zin afgemaakt: "... in een oogwenk ben ik dood." De vragen die rijzen worden versterkt door de prent die een jonge moeder met een van verdriet vertrokken gezicht toont en een vader die zijn kind niet durft aanraken.

De volgende platen hebben een heel andere sfeer. Het wordt duidelijk dat dit verhaal in een verre toekomst speelt. Nog steeds is niet duidelijk waarom in het geboorteverhaal het doodsbesef zo nadrukkelijk aanwezig is.

Gaandeweg wordt duidelijk dat deze geboorte een experiment is in een wereld waar mensen allang niet …Lire la suite
In een futuristische wereld die toch wel heel erg op de onze lijkt, wordt Aster geboren. Zij maakt onderdeel uit van het Forever-project, waarbij DNA zodanig wordt gemanipuleerd dat mensen onsterfelijk worden. De ouders van Aster worstelen met de uitzonderingspositie van hun kind, dat een buitenbeentje is op school. De emoties van Aster en vooral haar depressieve vader worden met veel gevoel voor drama in beeld gebracht. Mede dankzij de vlammende realistische tekenstijl, voorzien van een schilderachtige inkleuring, is deze dramatiek de kracht van dit stripalbum. Tegelijk is het thema van een geniaal, genetisch gemanipuleerd kind in een beklemmende toekomstwereld niet bijster origineel, waardoor het verhaal nogal voorspelbaar is. Daardoor is dit boek niet helemaal geslaagd, ondanks de vakkundigheid van verhaal en tekeningen.

À propos de Jean-David Morvan

CC BY-SA 4.0 - Image by G.Garitan

Jean-David Morvan, né le 28 novembre 1969 à Reims, est un scénariste de bande dessinée français.

Biographie

Jeunesse

Jean-David Morvan habite pendant neuf ans à Versailles avant de revenir à Reims. C'est à BDBulle, la librairie de la femme de Benoît Sokal, qu'il découvre la BD dite « adulte » avec la série Valérian. Il a alors 11 ans et achète La Terre de la bombe, L'Indien français, Les Innommables, Bastos et Zakousky, Comanche, L'Incal, Thorgal et le magazine Gomme ! qui publie son premier dessin dans le courrier des lecteurs.

Collège et lycée

Il redouble sa 4e et rate son bac une fois…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions