Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

De man die bomen plantte

Jean Giono (auteur), Ernst Van Altena (traducteur), Martin Kers (photographe)
In een wereld die naar de ondergang lijkt te gaan, blijft een man in de Franse bergen zijn eigen gang gaan met het planten van bomen.
Titre
De man die bomen plantte
Auteur
Jean Giono
Traducteur
Ernst Van Altena
Photographe
Martin Kers
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
L'homme qui plantait des arbres
Éditeur
Utrecht: Van Arkel, 2008 | Autres éditions
46 p. : ill.
Note
Oorspr. tekst is te vinden in Oeuvres romanesques complètes, dl. V
ISBN
9789062244492 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 11 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Een zekere Elzéard Bouffier woont in een uithoek van Frankrijk, daar waar de Alpen de Provence binnendringen. De streek gaat ten onder aan droogte en hij wijt dit aan een gebrek aan bomen. Hij besluit daar iets aan te doen. Dagelijks sorteert hij tientallen eikels en stapt ermee over de dorre heuvels. Zo plant hij de heuvels vol met duizenden en duizenden eiken. De zonderling stelt dagelijks in stilte en eenzaamheid een fantastische scheppingsdaad. Een toevallig passerende soldaat ontmoet hem, trekt enkele dagen met hem op en wordt diep getroffen door de zwijgzame man.

De overleden Franse schrijver Jean Giono schreef in 1953 dit prachtige verhaal in opdracht voor Readers Digest. Het tijdschrift vroeg een beschrijving van de meest onvergetelijke persoon die men ooit ontmoet had. Giono schreef het fictieve verhaal op basis van een jeugdherinnering aan zijn vader, die altijd een zakje eikels bij zich had op wandeling. Her en der plantte hij een eik om het landschap te verfraaien. …Lire la suite
Een der mooiste verhalen van de Franse dichter en romanschrijver Giono (1895-1970). De titel spreekt voor zich: temidden van een wereld die steeds sneller de ondergang tegemoet lijkt te gaan, is er één enkele man in de onherbergzame Franse hoogten die dóórgaat met bomen planten, oorlog of niet, tegen alle teleurstellingen in. En die man wint. Het nawoord geeft informatie over 'de geschiedenis' van dit verhaal (eerst geschreven voor Readers Digest, maar afgewezen omdat het niet op waarheid berustte, enz.). Dit verhaal uit-één-stuk kan echter zonder één toelichting gelezen worden: het blijft het mooist in onze herinnering als nooit aan de waarheid ervan wordt getwijfeld. Verzorgde, met fraaie natuurfoto's in kleur geïllustreerde uitgave (de eerste druk was geïllustreerd met houtsneden), royaal formaat (17,5 x 23 cm.), ruime druk.

À propos de Jean Giono

Jean Giono, né le 30 mars 1895 à Manosque et mort le 9 octobre 1970 dans la même ville, est un écrivain français.

Un grand nombre de ses ouvrages ont pour cadre le monde paysan provençal. Inspirée par son imagination et ses visions de la Grèce antique, son œuvre romanesque dépeint la condition de l'homme dans le monde, face aux questions morales et métaphysiques et possède une portée universelle.

Ami des écrivains Pierre Magnan, Lucien Jacques, André Gide et Jean Guéhenno, et des peintres Eugène Martel, Georges Gimel et Serge Fiorio, qui est son cousin issu de germain, il reste néanmoins en marge de tous les courants littéraires de son temps.

Biographie

Jeunesse et formation

Jean…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions