Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:
In een afgelegen gehucht in de Provence, begin 20e eeuw, proberen de mensen te midden van de grote natuurkrachten hun leven te leiden.
Titre
Heuvel / Jean Giono ; vertaling en nawoord Kiki Coumans
Auteur
Jean Giono
Traducteur
Kiki Coumans
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Colline
Éditeur
[Bleiswijk]: Uitgeverij Vleugels, © 2020
157 p.
ISBN
9789493186057 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

In een leunstoel naar de Provence

Roman. Van Jean Giono is nauwelijks iets beschikbaar in het Nederlands. Heuvel, een zwarte parel uit 1929, is eindelijk vertaald. 

Een halve eeuw geleden overleed de Franse schrijver Jean Giono (1895-1970). Zijn sterfdag zou dit jaar uitbundig worden herdacht, maar corona gooit roet in het eten. Of alle geplande evenementen, tentoonstellingen, lezingen en literaire wandelingen zullen kunnen plaatsvinden, is dus nog de vraag, maar een leunstoelreis naar de Provence behoort gelukkig nog steeds tot de mogelijkheden. In de prestigieuze Pléiade-reeks verscheen deze maand Un roi sans divertissement et autres romans. In dat kloeke boekdeel van maar liefst 1.360 bladzijden zijn een tiental van Giono's romans opgenomen. Een daarvan is Colline, zijn debuutroman, die onlangs in vertaling is verschenen. Dankzij vertaalster Kiki Coumans werd deze zwarte parel uit 1929 eindelijk omgezet in het Nederlands, en dat zou verdorie tijd worden. Tot nog toe waren alleen De grote kudde en De man die bomen plantte voor ons taalgebied ontsloten. Zelfs van Le hussard sur le toit (1951), zijn bekendste werkstuk, is er geen Nederl…Lire la suite

Deze lyrische vertelling uit 1929, het benadert poëzie, speelt zich begin twintigste eeuw af in een gehucht met 13 inwoners in een onherbergzaam gebied van de Provence. In de machtige, vaak dreigende natuur is de mens een nietig wezen. Wat betekent het droogvallen van de fontein, de ernstige ziekte van een kind, de brand die allen bedreigt? Raaskalt een oude man of is hij een ziener? De Franse auteur Jean Giono (1895-1970) brengt in zijn debuut (1929) - en ook in zijn latere werk- een eerbetoon aan de grootse natuur die bezield is en waarin de mens heel nietig is. Prachtige beeldspraak in meestal korte, ritmische zinnen, mooi vertaald door Kiki Coumans.

À propos de Jean Giono

Jean Giono, né le 30 mars 1895 à Manosque et mort le 8 octobre 1970 dans la même ville, est un écrivain français.

Un grand nombre de ses ouvrages ont pour cadre le monde paysan provençal. Inspirée par son imagination et ses visions de la Grèce antique, son œuvre romanesque dépeint la condition de l'homme dans le monde, face aux questions morales et métaphysiques et possède une portée universelle.

Ami des écrivains Pierre Magnan, Lucien Jacques, André Gide et Jean Guéhenno, et des peintres Eugène Martel, Georges Gimel et Serge Fiorio, qui est son cousin issu de germain, il reste néanmoins en marge de tous les courants littéraires de son temps.

Biographie

Jeunesse et formation

Né l…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions

Publications sur cette œuvre dans la bibliothèque