Livre
Néerlandais

Cowboys en indianen

Cowboys en indianen

Dans la série:
Public cible:
6-8 ans et plus
Met veel kleurrijke tekeningen en beweegbare onderdelen worden allerlei wetenswaardigheden over het leven in het Wilde Westen verteld. Vanaf ca. 4 jaar.
Titre
Cowboys en indianen
Auteur
Jean-Michel Billioud
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Les cow-boys et les indiens
Éditeur
Leuven: Davidsfonds /Infodok, 2006 | Autres éditions
[28] p. : ill.
ISBN
9789076830223 (hardback)
Placing suggestion
Verenigde Staten 943.9 (SISO) Volken (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Deze aflevering van de 'Kididoc'-serie heeft een hoog informatiegehalte, hoger dan bv. Hé, bouw je mee. Dat ligt natuurlijk voor de hand als je een enigszins genuanceerd verhaal wil vertellen over dit toch wel problematische hoofdstuk uit de Amerikaanse geschiedenis. Hoewel het koloniale karakter van de confrontatie niet uit de weg gegaan wordt, presenteert dit boek toch wel een iets te positief beeld. Het genocidale karakter van de koloniale uitbreiding naar het westen wordt op geen enkele manier aangekaart, er wordt enkel besloten dat de indianen de oorlog hebben verloren en daarna in reservaten 'leven'. De tekening aan het einde over een gezamenlijk feest van cowboys en indianen is te onrealistisch.

De nuance van dit verhaal ligt eerder in de vele informatie die we krijgen over de (gescheiden) levens van indianen en cowboys. Bij de indianen wordt de diversiteit voorgesteld aan de hand van vier volkeren (Mandans, Iroquois, Hopi en Cheyenne). Er zijn grote overzichtsprenten, …Lire la suite
In dit thematische boek over het leven in het Wilde Westen in de 19e eeuw komen verschillende onderwerpen aan bod. Aan de orde komen ondermeer de geschiedenis van de indiaanse volkeren, de tipi, het dagelijks leven van indianen, de wereld van de cowboys en de strijd tussen indianen en pioniers. De bladzijdevullende en in vrolijke kleuren waterverf uitgevoerde illustraties hebben iets stripachtigs en zijn deels naïef realistisch en deels gefantaseerd. De tekst is verweven met de illustraties. Een prentenboekje met verrassende elementen zoals uit- en opklapbare en schuifbare delen. Hierdoor is het boek ook tegelijkertijd wat kwetsbaar. De grote hoeveelheid informatie bevat hier en daar te moeilijke woorden (Irokezenfamilies, conquistadores) voor de doelgroep. Een informatief boek dat (in klassenverband) ook als basis kan dienen voor het thema indianen en cowboys. Als kijkboek geschikt vanaf ca. 4 jaar.

À propos de Jean-Michel Billioud

CC BY-SA 4.0 - Image by Oncle Jim

Jean-Michel Billioud, né le 23 juillet 1964 à Marseille, est un écrivain et historien français.

Biographie

Formé en histoire à l’École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS) et en journalisme à l'Institut Français de Presse (IFP), il a écrit de nombreux livres à destination de la jeunesse ainsi que des essais et des ouvrages de vulgarisation historique. Il collabore avec plusieurs revues (Historia, la Revue dessinée, Canopée..).

Publications

Fictions jeunesse

  • 1997, Le Vélo c'est trop dur, illustrations de Cyril Cabri, Paris, Nathan.Traduction en coréen.
  • 1998, Le Rêveur de bicyclette, illustrations de Claude Cachin, Paris, Flammarion, collection du Père Castor.
  • 1998, Agathe cherche une maison, …En lire plus sur Wikipedia