Livre
Néerlandais

Twaalf bytes : heden en toekomst van kunstmatige intelligentie

Jeanette Winterson (auteur), Arthur Wevers (traducteur)

Twaalf bytes : heden en toekomst van kunstmatige intelligentie

Genre:
Twaalf essays van verleden naar toekomst over de invloed van AI, biotech en Big Data op de mens.
Titre
Twaalf bytes : heden en toekomst van kunstmatige intelligentie
Auteur
Jeanette Winterson
Traducteur
Arthur Wevers
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
12 bytes : how we got here, where we might go next
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2021
350 p. : ill.
ISBN
9789025472108 (paperback)
Placing suggestion
527.8 (SISO) Techniek (ZIZO)

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Weg met het binaire

We hoeven niet bang te zijn dat onze AI zich tegen ons keert, betoogt Jeanette Winterson in Twaalf bytes. Niet zolang we zelf niet vergeten wat ons tot mensen maakt.

Hoezo, vrouwen zijn ongeschikt voor de informatica-industrie? In 2017 ontstond grote controverse toen een medewerker bij Google in een interne nota opwierp dat het onzin was om te streven naar meer vrouwen op de werkvloer. De hersenen van vrouwen zijn daar niet op gemaakt, en mochten ze het intellectueel al aankunnen, dan hebben vrouwen doorgaans geen interesse voor technologie.

De interne nota bleef niet intern, en Google zag geen andere optie dan James Damore te ontslaan - zijn mening ging in tegen de waarden van het bedrijf. Het is nochtans een populair idee in de manosfeer, de plekken op het internet waar mannen elkaar vinden die zich tekortgedaan voelen door wat zij zien als de feministische overname van de wereld. In Twaalf bytes, een bundeling van twaalf essays over technologie, duikt Jeanette Winterson in de geschiedenis om hardnekkige vooroordelen zoals deze te ontmantelen. Haar boek is onder meer een eerherstel voor de vrouwen die de eerste computerprogrammeurs war…Lire la suite

Twaalf informatieve en opiniërende teksten over kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI), de ontwikkeling, de potenties en de bedreigingen ervan. Ze geven historisch inzicht – en benadrukken welke – vaak verzwegen - grote rol vrouwen daarbij hebben ingenomen. Ze verkennen welke diverse functies AI vervult en kan vervullen voor de toekomst van de mensheid en de wereldsamenleving. Daarbij wordt ook stilgestaan bij – onterechte - aannames betreffende gender. Innovatief, soms grappig en uitdagend zijn de beschouwingen van de mogelijke gevolgen van kunstmatige intelligentie voor onze manier van leven - en de essenties daarvan, het innerlijk leven en liefde. Hoe zouden zorgzaamheid, seks en verbinding er gaan uitzien als mensen een band aangaan met kunstmatig intelligente helpers, leraren, sekswerkers en partners? De Britse auteur (1959) verrijkt met dit boek het nadenken over de radicale veranderingen die dichterbij zijn dan we wellicht denken.

À propos de Jeanette Winterson

Jeanette Winterson, née le 27 août 1959 à Manchester, est une romancière britannique.

Biographie

Élevée à Accrington dans le Lancashire, au nord de l'Angleterre, Jeanette Winterson est surtout connue pour son roman Les oranges ne sont pas les seuls fruits (en). En partie autobiographique, elle y raconte son enfance dans une famille très religieuse et ses premières relations homosexuelles. Le ton du roman est parfois surréaliste, souvent d'un humour mordant. Adapté pour la télévision, il a eu un réel succès au Royaume-Uni, et a également été traduit en français et dans plusieurs autres langues.

En 2018, dans le cadre du bicentenaire des sœurs Brontë et à la demande de la ville de Bradford, elle est invitée avec quatre autres artistes britanniques …En lire plus sur Wikipedia

Suggestions