Livre
Néerlandais

Bomspotting : schrijvers en dichters voor vrede

Jef Aerts (auteur), Benno Barnard (auteur), Johan De Boose (auteur)
Bijdragen van Vlaamse schrijvers over de strijd tegen oorlogsgeweld.
Titre
Bomspotting : schrijvers en dichters voor vrede / Jef Aerts, Benno Barnard, Johan de Boose ... [et al.]
Auteur
Jef Aerts Benno Barnard Johan De Boose
Langue
Néerlandais
Éditeur
Berchem: EPO, 2000
171 p. : ill.
ISBN
90-6445-172-9

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 4 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires


"Op zondag 5 september 1999 hield een leger Vlaamse auteurs een burgerinspectie op de militaire basis van Kleine Brogel (Limburg). Het doel van de actie was na te gaan of er zich daar op dat moment kernkoppen bevonden." Zo begint de auteur Didi de Paris zijn verslag van de feiten zoals ze zich voltrokken op die dag. Uitgeverij Epo, in samenwerking met Forum voor Vredesactie, publiceert niet enkel het verhaal van de schrijvers en dichters betrokken bij de bomspotting-actie. De lijst van medewerkers is omvangrijk, de lengte van de bijdragen daarom vrij beperkt. Maar alle verhalen hebben hetzelfde gemeen: ze vertellen iets over 'de bom'.

De auteurs geven hun visie op de bom in een korte prozatekst of een gedicht. Sommigen breiden hun protest tegen de atoombom uit tot een veroordeling van het geweld en de waanzin in de twee wereldoorlogen, Irak of de Balkan. Elke bom is er immers een te veel. Anderen zien in de bomspotting-actie een aanleiding om hun ongenoegen te ventileren ov…Lire la suite
Deze bundel, uitgegeven onder auspiciën van "Het forum voor vredesactie", bevat proza en poëzie voor jeugd en volwassenen van merendeels Vlaamse auteurs, o.a. Anne Provoost, Marc de Bel, Ed Frank, Geert van Istendael, Stefan Hertmans, Gaston van Camp, Eddy van Vliet. De bundel bestaat uit 4 afdelingen. De eerste met de titel 'Bomspotting' bevat werk dat refereert aan de actie die Vlaamse auteurs voerden op de militaire basis van Kleine Bogel in Belgisch Limburg. De tweede, 'Tegen de menselijkheid', over (oorlogs)geweld. De derde, 'Macht en waan', over macht en het werk uit de vierde afdeling, 'Woorden voor vrede' werd geschreven en/of voorgelezen bij een manifestatie tegen de NAVO-bombardementen in Kosovo. De bundel bevat naast literaire bijdragen ook enkele opiniërende artikelen over kernwapens en militaire interventies. Het niveau van het literaire werk is over het geheel genomen goed, maar een en ander is wel zeer geënt op de situatie in België.