Livre
Néerlandais
Een monddood gemaakte journalist van een progressieve krant tracht anno 1989 in een door een ultra-rechtse coalitie geregeerd Belgie͏̈ de verstrengeling van drugshandel en politiek aan het licht te brengen.
Titre
Drugs
Auteur
Jef Geeraerts
Langue
Néerlandais
Éditeur
Antwerpen: Manteau, 2005 | Autres éditions
333 p.
ISBN
90-223-1939-3 (paperback) 9789022319390 (paperback)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Drugs dateert van 1983, en het verhaal is voor een deel gebaseerd op gebeurtenissen die zich afspeelden in 1982 wanneer de Belgische publiek opinie werd opgeschrikt door het debacle rond wat zou uitgroeien tot 'de zaak François'. Deze rijkswachtofficier was chef van het Nationaal Bureau voor Drugs, een functie waarin hij de wettelijke perken van zijn bevoegdheid ver te buiten was gegaan. Hij werd veroordeeld, maar zijn straf werd opgeschort en hij bleef deel uitmaken van het Korps. Politiek gevoelige elementen in deze zaak werden achter gesloten deuren behandeld, wat een interpreteerbare ruimte vormde voor een auteur als Geeraerts om verbanden te leggen tussen de drugshandel en de politiek.

De auteur voert de lezer mee naar de toenmalige toekomst anno 1989, een tijd waarin België wordt geregeerd door een rechtse coalitie, gesteund door de Rijkswacht als repressie-apparaat. Een para-militaire coup is in de maak die extreem-rechtse elementen aan de macht moet brengen.
Lire la suite
Van enige democratie is in België anno 1989 geen sprake meer. Het land wordt geregeerd door een ultra-rechtse coalitie. Elke vorm van verzet wordt gesmoord door de Rijkswacht. Nadat het gebouw van het enige progressieve blad in vlammen is opgegaan, is de gehele pers in rechtse handen. De hoofdredacteur van dit blad stond op het punt een geruchtmakend artikel te publiceren over de verstrengeling van drugshandel en politiek. Met behulp van een naar Corsica ontweken connectie tracht hij nu alsnog het bewijsmateriaal in handen te krijgen. Aanleiding tot het schrijven van de roman was de affaire François (1982) waarbij verstrengeling van politiek en drugshandel aan het licht kwam. Derhalve laat het boek zich op twee niveaus lezen: enerzijds als een uitstekend geschreven thriller, anderzijds als toekomstroman van een politiek geëngageerd auteur die wil aantonen dat het politieke klimaat in zijn land gunstig is voor anti-democratische elementen. Normale druk.

À propos de Jef Geeraerts

CC BY 2.5 nl - Image by Koen Broos, huisfotograaf van Standaard Uitgeverij.

Joseph Adriaan Anna Geeraerts dit Jef Geeraerts (né à Anvers le 23 février 1930 ; mort à Gand le 11 mai 2015,) est un écrivain belge d'expression néerlandaise.

Biographie

Jef Geeraerts a eu une carrière d'administrateur colonial à Yandongi, dans le territoire de Bumba au Congo belge. Après son retour en Belgique en 1960, il commence une carrière d'écrivain, tout en suivant des cours de philologie germanique à l'Université libre de Bruxelles.

Œuvre

Il a écrit plusieurs livres ayant trait à l'Afrique qui créèrent la polémique en Flandre pour leur caractère supposé raciste et pornographique (p. ex. Black Venus), puis des r…En lire plus sur Wikipedia