Livre
Néerlandais

Niet te doen!

Jeff Kinney (auteur), Hanneke Majoor (traducteur)
Dans la série:
Public cible:
9-11 ans et plus
Genre:
Bram Botermans worstelt met het feit dat hij ouder wordt. Ineens draagt hij verantwoordelijkheden en moet hij naar feestjes waar meisjes zijn. Bovendien schrijft zijn moeder een krantenartikel over de puberteit en heeft hij ruzie met zijn beste vriend Theo.
Sujet
Opgroeien
Titre
Niet te doen!
Auteur
Jeff Kinney
Traducteur
Hanneke Majoor
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The ugly truth
Éditeur
Utrecht: De Fontein Jeugd, 2021 | Autres éditions
223 p. : ill.
ISBN
9789026147029 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 250 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

‘Het leven van een loser’ is een komische, geïllustreerde reeks van de Amerikaanse auteur en striptekenaar Jeff Kinney. Zijn boeken over Bram Botermans zijn telkens opgevat als logboeken, waarin we lezen hoe ‘loser’ Bram het dagelijkse leven op school en thuis doorkomt. Dat dit gepaard gaat met de nodige komische situaties, lijdt geen twijfel. Om de illusie te wekken dat de teksten van een kind afkomstig zijn, wordt er gebruik gemaakt van ‘handgeschreven’ teksten op lijntjespapier en tekeningen in cartoonstijl.
Dit vijfde deel verschilt qua opzet nauwelijks van de voorgaande delen: we lezen korte en grappige verhaaltjes die nauwelijks diepgang kennen. Bram is nog steeds het sullige jongetje dat moet opboksen tegen de puberteit en die alle frustraties van zich af probeert te schrijven.
In dit deel draait alles rond volwassen worden en de bijbehorende verantwoordelijkheden. Bram is helemaal niet overtuigd van de voordelen van het ouder worden, integendeel. Zijn moeder schrijf…Lire la suite
In dit vijfde deel uit de razendpopulaire reeks ‘Het leven van een Loser’ krijgt Bram Botermans (ik-figuur) allerlei verantwoordelijkheden op zijn bordje. Alsof je als puber niet al genoeg te denken en te doen hebt! Hij gaat op zoek naar een nieuwe beste vriend, hij moet zelf gaan koken als zijn moeder gaat studeren, hij is 24 uur verantwoordelijk voor een ei (opdracht van juf Pauwels van gezondheidskunde), hij is hulpbloemenjongen op de bruiloft van zijn oom Gerard (die voor de vierde keer trouwt) en hij wil ook een pukkel (dan kun je zien dat ook hij man wordt). En al wil Bram eigenlijk alles houden zoals het gaat, zijn leven en lichaam veranderen bij het opgroeien en ouder worden. Met veel humor, gevoel, inlevingsvermogen en verbeeldingskracht, zowel in de ‘handgeschreven’ tekst op lijntjespapier als in de kwistig gestrooide striptekeningen in zwart-wit, worden de avonturen in sneltreinvaart verteld. De verhalen weten, zonder veel dramatiek en diepgang, de kern van de puber die zic…Lire la suite

Het leven van een loser. Niet te doen!

Ook al behoor ik al lang niet meer tot de leeftijdscategorie waarvoor dit boek geschreven is, toch heb ik opnieuw hardop gelachen met Bram Boterberg en zijn avonturen. Ik weet niet waar Jeff Kinney de inspiratie blijft halen. Misschien uit zijn eigen kindertijd? Hopelijk niet bij zijn eigen kinderen. Wee Jeff Kinney dan!
Dit boek is het vijfde deel in de 'Het leven van een loser'-reeks. Ook dit deel is neergepend als was het een dagboek en opnieuw worden de verhalen door striptekeningen ondersteund. Het gekke is dat de avonturen die Bram Boterberg beleeft soms ook in het echte leven voorkomen. Misschien kan dit boek een leidraad zijn voor ouders met beginnende pubers. En kan je er als ouder niets uit leren, dan heb je toch maar goed gelachen!

À propos de Jeff Kinney

Jeff Kinney, de son vrai nom Jeffrey Patrick Kinney, né le 19 février 1971 à Fort Washington dans le Maryland, est un concepteur de jeux et écrivain américain, auteur de livres pour enfants, parmi lesquels la série Journal d'un dégonflé.

Biographie

Jeff Kinney travaille à temps plein comme développeur de jeux vidéo et concepteur de jeux en ligne. Il est également créateur du site Poptropica.

Jeff Kinney grandit à Washington dans le Maryland aux États-Unis et entre au Park College de l'Université de Maryland au début des années 1990. C'est dans cette université que Jeff Kinney crée la populaire bande dessinée Igdoof, publiée dans le journal du campus. À ce moment il voulait être dessinateur de bandes dessinées. Ne parvenant pas à faire éditer ses bandes dessinées après sa sortie de l'université, il commence à écrire…En lire plus sur Wikipedia