Livre
Néerlandais
Een voormalig FBI-agent krijgt opdracht een doodgewaande seriemoordenaar op te sporen die telkens een schaakstuk achterlaat.
Titre
De schaakman
Auteur
Jeffrey B. Burton
Traducteur
Michiel Van Sleen
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The chessman
Édition
1
Éditeur
Uithoorn: Karakter, 2013
317 p.
ISBN
9789045203485 (paperback)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Een seriemoordenaar is systematisch een aantal financiële kopstukken in Washington D.C. aan het vermoorden en laat telkens een schaakstuk na in de wonde. De FBI heeft niet veel tijd nodig om de link te leggen met een aantal gelijkaardige moorden van drie jaar eerder. Drew Cady was toen de special agent die dacht de zaak opgelost te hebben na de dood van de verdachte naar wie alle bewijsmateriaal wees. De FBI gaat gemakshalve en logischerwijs uit van een copycat, maar Cady leeft sindsdien met een nachtmerriescenario: wat als? Zijn ergste vrees lijkt bewaarheid te worden: de oorspronkelijke moordenaar is niet dood, laat terug van zich horen omdat hij niet gelukkig is met de copycat, en bewijst door eerst figuurlijke en later letterlijke aanwijzingen dat hij niet de nieuwe dader is. De FBI roept gepensioneerd special agent Cady op om het denkteam te helpen versterken. Dan komt alles in een stroomversnelling en de oude schaakman neemt contact op met Cady, die zijn geestelijk…Lire la suite
Een ex-FBI-agent wordt teruggeroepen om een seriemoordenaar op te sporen die steeds een schaakstuk achterlaat. De ingewikkelde intrige met verschillende, los verbonden verhaallijnen en alwetende verteller wordt uitgewerkt als een schaakspel, in drie delen (openingszetten, midden- en eindspel). Een tussendeel met het eigenlijke moordverhaal speelt drie jaar eerder. Deel twee speelt om en om in het heden en een half jaar eerder. Door de ingewikkelde transacties, tijdsprongen en de vele namen is het lastig de rode draad en de spanning - die er wel is - vast te houden tot aan de apotheose met enkele onverwachte wendingen. De karakterontwikkeling is ondergeschikt aan de nogal gewelddadige intrige, maar de figuren zijn wel inleefbaar. Soepele stijl met dialogen in af en toe grove of triviale spreekstijl. Voornamelijk gesitueerd in hedendaags Washington. De auteur publiceerde korte verhalen in tijdschriften en de debuutthriller 'Sleuth Slayer'. Normale druk.