Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Kleine landjes : berichten uit de Kaukasus

Kleine landjes : berichten uit de Kaukasus

Genre:
Trouw-correspondent Jelle Brandt Corstius (1978-) doet verslag van zijn reizen naar vijf kleine deelrepublieken van Rusland.
Titre
Kleine landjes : berichten uit de Kaukasus
Auteur
Jelle Brandt Corstius
Langue
Néerlandais
Édition
6
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2010 | Autres éditions
169 p.
ISBN
9789044613117 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 25 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Jelle Brandt Corstius is gefascineerd door gebiedjes waar niemand ooit van heeft gehoord. De Kaukasus noemt hij het grootste rariteitenkabinet van kleine landjes. De geschiedenis van die landjes met een strategische ligging en een rijkdom aan olie en gas is die van eindeloze oorlogen, moordpartijen en ontvoeringen. Vijf landen worden bezocht: Tsjetsjenië (dat streeft naar onafhankelijkheid), Kalmukkië en Karatsjaj-Tsjerkessië (ingenomen door een groter land) en Abchazië en Zuid-Ossetië (onafhankelijk, maar niet erkend).
In een eerste hoofdstuk beschrijft de auteur zijn lotgevallen in Tsjetsjenië, waar hij verblijft voor het eerste internationale filmfestival in Grozny. Op een verhalende, humoristische manier vertelt hij over de voortdurende beveiliging door mannen met kalasjnikovs, het logeren in een nulsterrenhotel, de werkloosheid die piekt op 80%, de president-dictator Kadyrov en het ontvoeren van vrouwen als de normaalste zaak van de wereld.
Als journalist gaat de auteur na…Lire la suite
Trouw-correspondent en VPRO-televisiemaker Jelle Brandt Corstius (1978) is weg van zgn. kleine landjes. In de Kaukasus ten noorden van Georgië zijn vijf deelrepubliekjes van Rusland, die zijn speciale belangstelling hebben en waar hij naartoe reisde. Over zijn reizen schreef hij in dagblad Trouw een aantal artikelen, die in 2008 verschenen en nu de basis van dit boek vormen. Het betreft zijn ervaringen in Tjetjsenië, Kalmukkië, Abchazië, Karatsjaj-Tsjerkessië en tenslotte Ossetië. Deze landen komen regelmatig in opstand tegen Rusland. Behalve over politieke strubbelingen schrijft Brandt Corstius over het dagelijks leven en over zijn ontmoetingen met lokale inwoners. Hij doet dat met humor, levendig en jongensachtig en hier en daar wat badinerend. Bij elk hoofdstuk is een locatiekaartje van het betreffende land afgedrukt; verder is het boek niet geïllustreerd. Het besluit met een verantwoording waarin de artikelen in Trouw worden vermeld.