De zoektocht van een jonge vrouw in Brooklyn tijdens Tweede Wereldoorlog, die zich heeft opgewerkt als eerste vrouwelijke duikster in de Brooklyn Naval Yard, naar het lot van haar verdwenen vader.
Titre
Manhattan Beach
Auteur
Jennifer Egan
Traducteur
Thijs Van Nimwegen Arjaan Van Nimwegen
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Manhattan Beach
Éditeur
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2018 | Autres éditions
464 p.
ISBN
9789029526487 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 250 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Een verdwijning zonder risico's

Roman. Manhattan Beach, de nieuwe van Jennifer Egan, is een historische roman waarin de schrijfster haar fans op hun honger laat.

Natuurlijk moet een schrijver niet steeds in dezelfde vijver vissen. Het lijkt een open deur maar we trappen ze hier graag in omdat de kans groot is dat Manhattan Beach van Jennifer Egan vergeleken wordt met Bezoek van de knokploeg, haar bejubelde prijswinnaar. Dat boek was speels, ironisch en enigszins experimenteel op vormelijk vlak. Egan zette je op het verkeerde been, bladzijde na bladzijde benam ze je de adem. Wie de schrijfster al langer volgt, weet dat ze altijd op zoek gaat naar een technische uitdaging, dat je je kunt snijden aan haar scherpe proza en dat ze graag bespiegelingen maakt over de wereld van nu en die van later.

Manhattan Beach is niet het soort boek dat je leest voor het experiment of de filosofische diepgang. Het eerste hoofdstuk leest als een proloog en doet meteen heel filmisch aan. Jonge Anna vergezelt haar vader, Eddie Kerrigan, naar Manhattan Beach waar hij een bezoek brengt aan Dexter Styles, de eige…Lire la suite

Schipbreuken! Torpedo's! Moorden! Let's go!

Ze won de Pulitzer Prize met het vernieuwende 'A Visit from the Goon Squad'. Daarna bleef het jaren stil. Nu is Jennifer Egan terug. Met een traditionele historische roman - konden haar personages tenminste overgaan tot actie.

Het is niet dat ze het niet geprobeerd heeft, zegt Jennifer Egan. Want ze wilde het echt: nog een keer een 'structureel spannend' boek schrijven, een roman met een ongebruikelijke vertelvorm. Zoals het verhaal 'Black Box', dat geheel uit Twitter-berichten bestaat. Of de roman A Visit from the Goon Squad, waarin ze een hoofdstuk in de vorm van een powerpointpresentatie opnam. Fragmentatie, ironische distantie, vormvernieuwing, een fascinatie voor mediacultuur - Egan heeft er haar reputatie en, zou je kunnen zeggen, haar Pulitzer Prize aan te danken.

Maar het werkte nu niet. 'Het verhaal dat ik wilde schrijven', vertelt Egan in een buurtrestaurantje in Brooklyn, om de hoek van waar ze woont, 'liet zich niet vangen in dat soort toeters en bellen. Ik moest het anders aanpakken. En dat bleek een hele opluchting. Ik had niet eerder door hoe moe ik was geworden van al die gefragmenteerde verhalen, hoe weinig het me interesseerde. En ik…Lire la suite

Na het bekroonde vormexperiment ‘Bezoek van de knokploeg*’ (2011, Pulitzerprijs) verrast de Amerikaanse auteur (1962) met deze historische roman tijdens de Depressie en de Tweede Wereldoorlog. Hoofdthema is de veerkracht van vrouwen, die vechtend tegen de institutionele seksistische tegenwind, onverwachte carrièrekansen krijgen. Zoals Anna Kerrigan, als eerste vrouwelijke duikster en reparatrice van oorlogsschepen. Ze gaat op zoek gaat naar haar verdwenen vader Eddie, een voormalig geldkoerier tussen gangsters en vakbondsbazen. Ze denkt dat haar gehandicapte zus Lydia de reden is, maar verdenkt tevens de charmante gangster Dexter Styles. Als ze die weer ontmoet, gaat ze op onderzoek uit. Het boek is filmisch sfeervol à la ‘On the Waterfront’ (1954), vol sprekende details en complexe, levendige personages in een aansprekend tijdsbeeld, met zijn vermenging van onder- en bovenwereld. Hierin slaagt niet iedere hoofdpersoon in zijn streven iemand anders te worden (zoals Styles die legaal …Lire la suite

Op de marinewerf in New York

Jennifer Egan duikt in 'Manhattan Beach'.

In 'Bezoek van de knokploeg' (2010) hield Jennifer Egan haar eigen generatie een spiegel voor. Ze schreef over stedelingen die geobsedeerd waren door sociale media en overrompeld - zoals elke generatie - door het meedogenloze verstrijken van de tijd. Het boek kreeg een welverdiende Pulitzerprijs. Publiek en critici keken reikhalzend uit naar haar volgende roman.

In haar nieuwe boek levert Egan geen commentaar op de hedendaagse tijdgeest, maar neemt ze vooral een duik in het verleden. 'Manhattan Beach' speelt zich af in New York tijdens de crisisjaren en de Tweede Wereldoorlog. Het is een nadrukkelijk onhippe historische roman die de periode oproept door de ogen van drie personages, die, enigszins voorspelbaar, ieder vechten voor een beter bestaan.

Eddie Kerrigan, vóór de crisis effectenhandelaar, verdient nu met tegenzin de kost als loopjongen voor een corrupte havenvakbondsbaas. In de openingsscènes gaat hij naar de Brook…Lire la suite

À propos de Jennifer Egan

Jennifer Egan, née le 7 septembre 1962 à Chicago, est une romancière américaine. Elle est l'auteur de nouvelles, dont un certain nombre a été publié dans les magazines The New Yorker, Harper's, Zoetrope: All-Story (en) et Ploughshares. Son roman Qu'avons-nous fait de nos rêves ? (A Visit From the Goon Squad) remporte le prix Pulitzer de l'œuvre de fiction en 2011.

Bibliographie en français

Suggestions