Commentaires
Het leven van de ander
Wat doe je als een vreemdeling onverwachts een beroep op je doet? In zes wondermooie verhalen roept Jens Christian Grøndahl een wereld op waarin de verpletterende verantwoordelijkheid voor andermans leven verstrekkende gevolgen heeft.
Als er op het Deense Skagen op het einde van de Tweede Wereldoorlog Duitse vluchtelingen uit Oost-Pruisen aankomen, is dat voor de kustbewoners een teken dat het tij aan het keren is. De jonge Lars Hvid, die worstelt met de dood van zijn vader en het fanatieke geloof van zijn moeder en zus, leest in de illegale krant dat dit voddenleger geen medeleven verdient omdat het oogst wat het ooit zelf gezaaid heeft. Nadat de bevrijdingsklokken luiden, worden de Duitsers meteen in kampen geïnterneerd. Tot Lars op een dag zijn leeftijdsgenoot Heinrich tegenkomt en besluit om hem te helpen op alle mogelijke manieren waartoe hij als vijftienjarige in staat is.
In 'Dagen als gras', het titelverhaal van Jens Christian Grøndahls nieuwe verhalenbundel, ontdek je dat dit levenslange gevolgen voor beiden zal hebben. Nog aangrijpender is 'Villa Ada', waarin de vijftienjarige zoon van de verteller het huis verlaat omdat hij midden in Rome een vrijstaat voor Afrikaanse asielzoekers w…Lire la suite
Nu is het nog rustig en zomer
Vakkundig schrijft Jens Christian Grøndahl over rouw, liefde en verlies. In zijn verhalen weet hij een hele wereld op te roepen. Soms schiet de Deense schrijver door en gaat de literaire techniek als een trucje voelen.
Dagen als gras van de ook in Nederland succesvolle Deense schrijver Jens Christian Grøndahl (Portret van een man, Vaak ben ik gelukkig) is een bundel van zes verhalen. Die zijn elk apart rijk genoeg om ze, zoals de uitgever doet, kleine romans te kunnen noemen - ze zijn onderverdeeld in hoofdstukjes en beslaan meestal langere periodes van iemands leven, zoals het titelverhaal, waarin de jeugd van een oudere man beschreven wordt die zich op Jutland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog over een Duitse soldaat ontfermt, of het verhaal over het liefdesleven van een oudere actrice.
Grøndahl is een specialist in het weemoedig terugblikken op relaties en beslissende keuzes in mensenlevens en hij doet dat ook hier. Mooi beschrijft hij bijvoorbeeld hoe een huwelijk uit elkaar valt, terwijl de partners toch nog veel om elkaar geven, of het precieze moment waarop een vrouw beseft dat de relatie met haar vriend geen toekomst heeft.
Grøndahl weet knap in k…Lire la suite
Voor de hel losbreekt
BOEKENBAL
‘Dagen als gras’ van de succesvolle Deense schrijver Jens Christian Grøndahl is een bundel van zes verhalen. Die zijn elk apart rijk genoeg om ze, zoals de uitgever doet, kleine romans te kunnen noemen. Ze zijn onderverdeeld in hoofdstukjes en beslaan meestal langere periodes van iemands leven, zoals het titelverhaal, waarin de jeugd wordt beschreven van een oudere man die zich op Jutland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog over een Duitse soldaat ontfermt, of het verhaal over het liefdesleven van een oudere actrice. Grøndahl is een specialist in weemoedig terugblikken op relaties en beslissende keuzes in mensenlevens, en hij doet dat ook hier. Mooi beschrijft hij hoe een huwelijk uit elkaar valt, terwijl de partners toch nog veel om elkaar geven, of het precieze moment waarop een vrouw beseft dat de relatie met haar vriend geen toekomst heeft. Hij weet knap in een kort bestek – het langste verhaal telt 88 pagina’s, het kortste maar 36 &nd…Lire la suite
Wie helpen en wie verraden
Onder de kleine levens in Grøndahls verhalen, gaan grote problemen van deze tijd schuil.
De Deense schrijver Jens Christian Grøndahl staat erom bekend dat hij in zijn romans (Portret van een man, Vaak ben ik gelukkig) haarfijne analyses geeft van menselijke relaties en hoe die kunnen verzanden in de stroom van de tijd. Ook in de zes lange verhalen uit deze bundel aarzelt de schrijver niet om gedetailleerd de levensgeschiedenissen van zijn personages te schetsen. Zijn verhalen zijn langer dan gebruikelijk in het genre, maar de pointe is daarom niet minder overrompelend. Opvallend is dat Grøndahl zich in deze bundel niet beperkt tot individuele lotgevallen, maar ook de grote problemen van deze tijd aansnijdt.
Dat geldt bij uitstek voor de twee eerste verhalen. Het titelverhaal speelt zich af in Skagen kort na de Tweede Wereldoorlog. De vijftienjarige Lars ontmoet Heinrich, een Duitse vluchteling die ontsnapt is uit een vluchtelingenkamp voor Duitsers in Denemarken. Lars biedt Heinrich onderdak in zijn ouderlijke huis, daartoe aangespoord door de pree…Lire la suite