Zes verhalen. Toevallige ontmoetingen op toevallige momenten zetten relaties op scherp, generaties en culturen kruisen elkaar, mensen ontlopen elkaar of lopen met elkaar mee, vluchtend en zoekend.
Titre
Dagen als gras
Auteur
Jens Christian Grøndahl
Traducteur
Femke Muller
Langue
Néerlandais
Langue originale
Danois
Titre original
Dage som græs
Éditeur
Amsterdam: Meulenhoff, © 2021
359 p.
ISBN
9789029094467 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Het leven van de ander

Wat doe je als een vreemdeling onverwachts een beroep op je doet? In zes wondermooie verhalen roept Jens Christian Grøndahl een wereld op waarin de verpletterende verantwoordelijkheid voor andermans leven verstrekkende gevolgen heeft.

Als er op het Deense Skagen op het einde van de Tweede Wereldoorlog Duitse vluchtelingen uit Oost-Pruisen aankomen, is dat voor de kustbewoners een teken dat het tij aan het keren is. De jonge Lars Hvid, die worstelt met de dood van zijn vader en het fanatieke geloof van zijn moeder en zus, leest in de illegale krant dat dit voddenleger geen medeleven verdient omdat het oogst wat het ooit zelf gezaaid heeft. Nadat de bevrijdingsklokken luiden, worden de Duitsers meteen in kampen geïnterneerd. Tot Lars op een dag zijn leeftijdsgenoot Heinrich tegenkomt en besluit om hem te helpen op alle mogelijke manieren waartoe hij als vijftienjarige in staat is.

In 'Dagen als gras', het titelverhaal van Jens Christian Grøndahls nieuwe verhalenbundel, ontdek je dat dit levenslange gevolgen voor beiden zal hebben. Nog aangrijpender is 'Villa Ada', waarin de vijftienjarige zoon van de verteller het huis verlaat omdat hij midden in Rome een vrijstaat voor Afrikaanse asielzoekers w…Lire la suite

Nu is het nog rustig en zomer

Vakkundig schrijft Jens Christian Grøndahl over rouw, liefde en verlies. In zijn verhalen weet hij een hele wereld op te roepen. Soms schiet de Deense schrijver door en gaat de literaire techniek als een trucje voelen.

Dagen als gras van de ook in Nederland succesvolle Deense schrijver Jens Christian Grøndahl (Portret van een man, Vaak ben ik gelukkig) is een bundel van zes verhalen. Die zijn elk apart rijk genoeg om ze, zoals de uitgever doet, kleine romans te kunnen noemen - ze zijn onderverdeeld in hoofdstukjes en beslaan meestal langere periodes van iemands leven, zoals het titelverhaal, waarin de jeugd van een oudere man beschreven wordt die zich op Jutland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog over een Duitse soldaat ontfermt, of het verhaal over het liefdesleven van een oudere actrice.

Grøndahl is een specialist in het weemoedig terugblikken op relaties en beslissende keuzes in mensenlevens en hij doet dat ook hier. Mooi beschrijft hij bijvoorbeeld hoe een huwelijk uit elkaar valt, terwijl de partners toch nog veel om elkaar geven, of het precieze moment waarop een vrouw beseft dat de relatie met haar vriend geen toekomst heeft.

Grøndahl weet knap in k…Lire la suite

Voor de hel losbreekt

BOEKENBAL

‘Dagen als gras’ van de succesvolle Deense schrijver Jens Christian Grøndahl is een bundel van zes verhalen. Die zijn elk apart rijk genoeg om ze, zoals de uitgever doet, kleine romans te kunnen noemen. Ze zijn onderverdeeld in hoofdstukjes en beslaan meestal langere periodes van iemands leven, zoals het titelverhaal, waarin de jeugd wordt beschreven van een oudere man die zich op Jutland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog over een Duitse soldaat ontfermt, of het verhaal over het liefdesleven van een oudere actrice. Grøndahl is een specialist in weemoedig terugblikken op relaties en beslissende keuzes in mensenlevens, en hij doet dat ook hier. Mooi beschrijft hij hoe een huwelijk uit elkaar valt, terwijl de partners toch nog veel om elkaar geven, of het precieze moment waarop een vrouw beseft dat de relatie met haar vriend geen toekomst heeft. Hij weet knap in een kort bestek – het langste verhaal telt 88 pagina’s, het kortste maar 36 &nd…Lire la suite

Romans van de Deense auteur Jens Christian Grøndahl (1959) worden graag gelezen in Nederland. Er zijn meer dan vijftien Nederlandse vertalingen verschenen. In deze bundel met zes 'lange' korte verhalen belicht hij onverwachte keerpunten in levens van mensen binnen een goedgeorganiseerde Westerse wereld. Toevallige ontmoetingen op toevallige momenten zetten relaties op scherp. Generaties en culturen kruisen elkaar, mensen ontlopen elkaar of lopen met elkaar mee. Vluchtend of zoekend. Tijdens de Tweede Wereldoorlog en direct daarna kruipen in het uiterste noorden van Jutland de kerkelijke plattelanders en Duitse soldaten om elkaar heen. In een groot park in Rome richt de 15-jarige Francesco met Ahmed, een vluchteling uit Mali, een vluchtelingenkamp op. Drijfveren zijn haat en hoop en idealisme. Actrice Edith Wengler wint filmprijzen, maar leeft teruggetrokken. Ze komt uit Jutland. Als dochter van een Duitse moeder krijgt ze na de val van de Muur filmrollen in Duitsland. Deze en drie and…Lire la suite

Wie helpen en wie verraden

Onder de kleine levens in Grøndahls verhalen, gaan grote problemen van deze tijd schuil.

De Deense schrijver Jens Christian Grøndahl staat erom bekend dat hij in zijn romans (Portret van een man, Vaak ben ik gelukkig) haarfijne analyses geeft van menselijke relaties en hoe die kunnen verzanden in de stroom van de tijd. Ook in de zes lange verhalen uit deze bundel aarzelt de schrijver niet om gedetailleerd de levensgeschiedenissen van zijn personages te schetsen. Zijn verhalen zijn langer dan gebruikelijk in het genre, maar de pointe is daarom niet minder overrompelend. Opvallend is dat Grøndahl zich in deze bundel niet beperkt tot individuele lotgevallen, maar ook de grote problemen van deze tijd aansnijdt.

Dat geldt bij uitstek voor de twee eerste verhalen. Het titelverhaal speelt zich af in Skagen kort na de Tweede Wereldoorlog. De vijftienjarige Lars ontmoet Heinrich, een Duitse vluchteling die ontsnapt is uit een vluchtelingenkamp voor Duitsers in Denemarken. Lars biedt Heinrich onderdak in zijn ouderlijke huis, daartoe aangespoord door de pree…Lire la suite

À propos de Jens Christian Grøndahl

CC BY-SA 3.0 - Image by Georges Seguin (Okki)

Jens Christian Grøndahl, né le 9 novembre 1959, est un écrivain danois de renommée internationale.

Débuts littéraires

Jens Christian Grøndahl étudie la philosophie de 1977 à 1979 et commence à écrire en 1985.

Carrière littéraire

Auteur de romans, il a également écrit divers essais, deux ouvrages de littérature d'enfance et de jeunesse et des pièces pour le théâtre et la radio.

Grande figure de la prose danoise, il est lauréat de prestigieux prix danois De Gyldne Laurbær en 1998; prix Søren Gyldendal en 2007 et compte de nombreux lecteurs à l’étranger où ses livres paraissent dans 35 langues.

L'amour est le thème porteur de son œuvre, notamment les relations des coup…En lire plus sur Wikipedia