Het leven van een schrijver is plots net zo heftig als de storm die over Denemarken raast.
Sujet
Relaties, Familie
Titre
De storm
Auteur
Jens Christian Grøndahl
Traducteur
Femke Muller
Langue
Néerlandais
Langue originale
Danois
Titre original
Inde fra stormen
Éditeur
Amsterdam: J.M. Meulenhoff, 2019 | Autres éditions
256 p.
Date de sortie
21-10-2019
ISBN
9789052861869 (paperback) 9789052861869

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Conservatieve sul ploetert voort

De Deense bestsellerauteur Jens Christian Grøndahl laat een oude intellectueel zijn leven overpeinzen, en dat valt niet mee. Zijn gestuntel en hooghartigheid zijn vooral lachwekkend.

In de nieuwe roman De storm van de Deense bestsellerauteur Jens Christian Grøndahl overpeinst een gelauwerd schrijver zijn levenswandel. Adam Huus is een man die veel dagdroomt. Nu zijn kinderen volwassen zijn, beseft hij dat hij er te weinig voor hen is geweest. Hij was veel thuis, maar hij was er niet met zijn aandacht bij. Hij vervalt te vaak in 'niet aanwezig zijn', schrijft Grøndahl, alsof zijn hand niet in staat is 'om het hier-en-nu-handvat vast te houden'. Kortom, een behoorlijk clichématig beeld van een mannelijke schrijver die meer om de geesteswereld geeft dan om het rommelige echte leven.

Het schrijverschap van Adam Huus is de laatste tijd in de luwte beland, terwijl zijn leven juist in een stroomversnelling raakt. De titel De storm refereert behalve aan de gure weersomstandigheden dan ook aan de dramatische gebeurtenissen die Huus met grote windsnelheid tegemoetrazen. Zijn dochter uit een eerder huwelijk blijkt verslaafd aan cocaïne, zi…Lire la suite

Het leven van Adam (62) en Harriët (55) neemt een stormachtige wending. Adam lijdt geruime tijd aan een schrijversblok en Harriët zegt plotseling haar baan bij het ministerie op om in Jutland voor haar demente vader te zorgen. Ze zetten hun rijtjeshuis in Kopenhagen te koop. Dochter Rebecca, uit Adams eerste huwelijk met Ruth, is cocaïneverslaafd en lijdt aan een psychose. Ze woont in Tel Aviv. Peter, zoon van Adam en Harriët, en zijn vrouw Clare willen een kind, maar zwangerschap blijft uit. Onverwacht en chaotisch meldt Rebecca haar komst naar Denemarken. In vliegende vaart rijdt Adam door zeer ruig weer naar Kopenhagen om op tijd op het vliegveld te kunnen zijn. Ten slotte raakt hij ook nog betrokken bij een MeToo-incident. Hoewel de roman geen autobiografie is, zijn aspecten uit Grøndals schrijverscarrière herkenbaar. Van Grøndahl zijn ruim vijftien romans verschenen in Nederland. Geniale Grøndahl-zinnen, ontsproten aan inzichten, ontbreken niet. Maar dat de storm die buiten raast…Lire la suite

De tijd, de sleur en #MeToo

Jens Christian Grøndahl vergaloppeert zich aan seksaffaire.

Alle romans van de Deen Jens Christian Grøndahl (1959) draaien rond relaties tussen mensen die om allerlei redenen verbleken: de tijd, de sleur, het leven zelf. Dat was al zo in 'Veranderend licht' en 'Stilte in oktober', en dat was niet anders in recentere werken als 'Portret van een man' (2015) of 'Vaak ben ik gelukkig' (2017). Daarmee heeft de schrijver zich gaandeweg ontpopt tot de relatie-analist par excellence. In zijn jongste, 'De storm', exploreert hij andermaal het genre. Met wisselend succes.

De roman begint met een reis door Jutland die Harriët en Adam samen maken te midden van een storm. De twee zijn al achtentwintig jaar samen, maar hun relatie is nog steeds springlevend: "Voor alles was het gesprek tussen ons hetzelfde", noteert de schrijver nogal gewichtig. "Dat was gewoon doorgegaan, nooit opgehouden open te staan voor wat ons ook maar inviel, langskwam of onze aandacht trok." Reden voor de reis is dat Harriët heeft besloten voor haar demente…Lire la suite

À propos de Jens Christian Grøndahl

CC BY-SA 3.0 - Image by Georges Seguin (Okki)

Jens Christian Grøndahl, né le 9 novembre 1959, est un écrivain danois de renommée internationale.

Débuts littéraires

Jens Christian Grøndahl étudie la philosophie de 1977 à 1979 et commence à écrire en 1985.

Carrière littéraire

Auteur de romans, il a également écrit divers essais, deux ouvrages de littérature d'enfance et de jeunesse et des pièces pour le théâtre et la radio.

Grande figure de la prose danoise, il est lauréat de prestigieux prix danois De Gyldne Laurbær en 1998; prix Søren Gyldendal en 2007 et compte de nombreux lecteurs à l’étranger où ses livres paraissent dans 35 langues.

L'amour est le thème porteur de son œuvre, notamment les relations des coup…En lire plus sur Wikipedia