Tussen een Deense actrice die door een ongeluk blind is geworden, en haar behandelend arts ontstaat een bijzondere verstandhouding over de problemen van hun generatie, de dertigers en veertigers van rond 2000.
Titre
Lucca : roman
Auteur
Jens Christian Grøndahl
Traducteur
Gerard Cruys
Langue
Néerlandais
Langue originale
Danois
Titre original
Lucca
Éditeur
Amsterdam: Meulenhoff, 2015 | Autres éditions
355 p.
ISBN
9789029091039 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Op een avond in april wordt in een Deens provinciestadje een zwaargewonde jonge vrouw binnengebracht in een ziekenhuis. Ze heeft een zwaar auto-ongeluk gehad, dat ze zelf heeft veroorzaakt na een echtelijke ruzie. Lucca herstelt langzaam van haar kwetsuren, maar ze zal altijd blind blijven. In het ziekenhuis komt ze in contact met Robert, een van de dienstdoende artsen. Hij is de enige die min of meer contact met haar heeft; behalve haar zoontje wil Lucca van niemand bezoek krijgen. Robert raakt ongewild betrokken in het privé-leven van zijn patiënt, doordat hij toevallig in contact komt met haar man. Uiteindelijk worden ze elkaars vertrouwenspersoon en vertellen elkaar beetje bij beetje over hun verleden en de ontgoochelingen die ze in hun leven hebben moeten verwerken op gebied van relaties. Robert is sinds enkele jaren gescheiden en ook Lucca had de nodige problemen, niet alleen in haar huwelijk, maar ook in de relaties die ze voordien heeft gehad.
Lucca is een verhaal o…Lire la suite
In deze roman stelt de Deense auteur (1959) genadeloos de rusteloze jacht naar de liefde, met wisselende partners, van zijn generatiegenoten aan de kaak. Lucca is een jonge Deense toneelspeelster die door een auto-ongeluk haar gezichtsvermogen kwijtraakt. Robert is haar behandelend arts. Na zijn scheiding verkeert hij in een emotionele leegte; alleen zijn dochter Lea en de klassieke muziek hebben nog betekenis voor hem. Lucca vertelt haar verhaal aan Robert die beseft dat het ook betekenisvol voor zijn eigen leven is. In een groeiende vertrouwensrelatie maken Lucca en Robert diepgaand kennis met elkaars keuzes en maken uiteindelijk hoopvol deel uit van elkaars leven. Met een grote diversiteit aan gebeurtenissen en personages schetst de auteur spannend, uiterst geraffineerd en vol sarcasme het tijd- en mensbeeld van een generatie zonder richting en met een chronisch tekort aan herinneringsvermogen: een herkenbaar en kritisch beeld van de generatie van de dertigers en veertigers van ron…Lire la suite

À propos de Jens Christian Grøndahl

CC BY-SA 3.0 - Image by Georges Seguin (Okki)

Jens Christian Grøndahl, né le 9 novembre 1959, est un écrivain danois de renommée internationale.

Débuts littéraires

Jens Christian Grøndahl étudie la philosophie de 1977 à 1979 et commence à écrire en 1985.

Carrière littéraire

Auteur de romans, il a également écrit divers essais, deux ouvrages de littérature d'enfance et de jeunesse et des pièces pour le théâtre et la radio.

Grande figure de la prose danoise, il est lauréat de prestigieux prix danois De Gyldne Laurbær en 1998; prix Søren Gyldendal en 2007 et compte de nombreux lecteurs à l’étranger où ses livres paraissent dans 35 langues.

L'amour est le thème porteur de son œuvre, notamment les relations des coup…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions