Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:
Het plotselinge vertrek van zijn vrouw, na 18 jaar huwelijk, zet een 44-jarige kunsthistoricus aan tot reflectie op zijn leven.
Titre
Stilte in oktober
Auteur
Jens Christian Grøndahl
Traducteur
Gerard Cruys
Langue
Néerlandais
Langue originale
Danois
Titre original
Tavshed i oktober
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Rainbow, 2013 | Autres éditions
270 p.
ISBN
9789041709646 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 36 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Het hoofdpersonage van deze roman is een 44-jarige Deense kunsthistoricus met een stabiele relatie en twee kinderen. Maar op zekere dag meldt zijn vrouw, met wie hij al zo'n 18 jaar heeft samengeleefd, dat ze op reis vertrekt. De kunsthistoricus is verbouwereerd maar doet niets om haar tegen te houden. De volgende dag al is ze weg, zonder haar bestemming te vertellen. Het zet hem aan het denken over hun relatie, hoe het begon, wat er tijdens al die jaren is gebeurd en hoe het er nu voorstaat. Eerst zijn zijn gedachten tamelijk oppervlakkig, maar meer en meer begint hij hun relatie in vraag te stellen. Hij beseft dat wat hij al die jaren voelde, niet zo eenvoudig is als het aan de oppervlakte lijkt. Meer dan eens had hij vraagtekens bij hun relatie. Naarmate de dagen vorderen, graaft hij zich dieper in in de crisismomenten die hij had doorlopen. Uiteindelijk levert zijn kritisch zelfonderzoek hem de overtuiging dat hij ondanks alles toch nog controle heeft over zijn leven en zijn relat…Lire la suite
De Deense auteur (1959) publiceerde o.m. romans, essays, toneel en hoorspelen en is een van de succesvolste schrijvers van dit moment in Noord-Europa. Deze roman uit 1996 was de eerste Nederlandse vertaling van werk van zijn hand (die uitstekend is, van Gerard Cruys die ook Peter Høeg vertaalde). Op een dag verlaat Astrid na achttien jaar huwelijk haar man, een 44-jarige kunsthistoricus. Zomaar, zonder enige aankondiging. Via de afrekeningen van haar creditkaart kan hij haar weg door Europa volgen. De plotselinge breuk in zijn leven veroorzaakt bij de man een stroom van herinneringen en reflecties over zijn eigen en hun gemeenschappelijk verleden, die leiden tot een existentieel zelfonderzoek dat aan Kierkegaard doet denken in zijn onmogelijk verlangen naar herhaling en herkansing. In rustige, stromende zinnen vertelt Grøndahl perspectiefrijk en geraffineerd het verhaal van de generatie van de 'veertigers'. Het verwerken van deze belangwekkende roman vereist enige intellectuele inspan…Lire la suite

À propos de Jens Christian Grøndahl

CC BY-SA 3.0 - Image by Georges Seguin (Okki)

Jens Christian Grøndahl, né le 9 novembre 1959, est un écrivain danois de renommée internationale.

Débuts littéraires

Jens Christian Grøndahl étudie la philosophie de 1977 à 1979 et commence à écrire en 1985.

Carrière littéraire

Auteur de romans, il a également écrit divers essais, deux ouvrages de littérature d'enfance et de jeunesse et des pièces pour le théâtre et la radio.

Grande figure de la prose danoise, il est lauréat de prestigieux prix danois De Gyldne Laurbær en 1998; prix Søren Gyldendal en 2007 et compte de nombreux lecteurs à l’étranger où ses livres paraissent dans 35 langues.

L'amour est le thème porteur de son œuvre, notamment les relations des coup…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions