Livre
Néerlandais
Een vrouw van 70 schrijft een brief aan een vrouw die jaren geleden een verhouding met haar man had en toen samen met hem is verongelukt.
Titre
Vaak ben ik gelukkig
Auteur
Jens Christian Grøndahl
Traducteur
Femke Muller
Langue
Néerlandais
Langue originale
Danois
Titre original
Tit er jeg glad
Éditeur
AMSTERDAM: J.M. Meulenhoff, 2018 | Autres éditions
152 p.
ISBN
9789029092449 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Een geest van rebellie

Roman. Vier levens raken door overspel en een dramatisch ongeval voorgoed met elkaar verknoopt. Een kolfje naar de hand van de Deen Jens Christian Grøndahl in Vaak ben ik gelukkig.

Uitgekiende, elegante romans over het labyrint van het moderne gevoelsleven. Sinds Stilte in oktober (1998) heeft Jens Christian Grøndahl (°1959) er langzaam een mondiaal lezerspubliek mee opgebouwd. Altijd weer vindt hij een nieuwe invalshoek om de modulaties van de liefde te vatten. Behoedzaam spit hij in levens waarin overspel, eenzaamheid, jaloezie en begeerte elkaar kruisen. Haarfijne autopsieën zijn het van vooral begoede middenklassers, die qua materieel comfort niets ontberen, maar bij wie het geluk slechts een vliesdun laagje vernis is.

Grøndahl telt grote fans onder collega-schrijvers. Een ervan is Arnon Grunberg, al lijken hun universa mijlenver uit elkaar te liggen. 'De personages van Grøndahl zoeken het drama, soms zelfs de dood, zonder zich daarmee van het leven af te wenden. Wat zij in de dood zoeken is het leven, al is het maar voor één seconde', schreef hij ooit.

Maar er is ook gemor. Sommigen beweren dat …Lire la suite

De stilte na de sneeuw

Roman. Alle mannen verdwijnen uit het leven van Ellinor. Jens Christian Grøndahl schreef nog maar eens een boek van perfecte snit.

Ellinor is zeventig wanneer haar man Georg sterft. In elkaar gezakt in de douche. Ze verlaat het huis waar ze met zíjn zonen, haar stiefzonen, bijna een volledig leven heeft geleid. Ze keert terug naar een armoedige Kopenhaagse buurt aan de Amerikavej. De muren van het appartementje waar ze intrekt moeten worden gewit. Ze gaat met de fiets naar de doe-het-zelfzaak om verf te kopen. Een vrouw van zeventig met grote potten witte verf op haar fiets, in een van de kleurrijkste grootstadsbuurten. Het is een indringend beeld van misplaatstheid, eenzaamheid.

Het wit van de verf is een echo van de lawine in de Dolomieten waarin haar man Henning en haar beste vriendin Anna samen om het leven zijn gekomen, veertig jaar voordien. De skireis met hun vieren begon als een feest. Twee bevriende koppels, nog niet verpletterd door het gewicht van het leven, nog onbewust van het gewicht van het nieuwe leven dat ze op de wereld zullen zetten, of n…Lire la suite

De Deense auteur Jens Christian Grøndahl (1959) is populair in Nederland. In deze roman laat hij de zeventigjarige Ellinor zich in briefvorm tot haar vriendin Anna richten. Bijna vijftig jaar geleden waren Anna en haar man Georg met Ellinor en Henning op skivakantie. Twee stelletjes. Anna en Henning verongelukten op de skipiste. Achteraf bleek dat ze een verhouding hadden. Ellinor ontfermde zich over de moederloze tweeling. Later trouwde ze met Georg, waardoor ze officieel de stiefmoeder van de jongetjes werd. De aanleiding van de brief aan Anna is de recente dood van Georg. Voor het eerst vindt Ellinor woorden voor de pijn van het verraad. Een bevrijding. Deze roman toont, soms ironisch, scherpe tijdsbeelden over verhoudingen, sociale omgevingen en na-oorlogsleed. Een indrukwekkend relaas over rouw, leven en liefde. De titel van het boek is een citaat uit het Deense lied: 'Tit er jeg glad' van de Deense dichter Bernhard Severin Ingemann (1789-1862). Het werk van Grøndahl is in veel t…Lire la suite

À propos de Jens Christian Grøndahl

CC BY-SA 3.0 - Image by Georges Seguin (Okki)

Jens Christian Grøndahl, né le 9 novembre 1959, est un écrivain danois de renommée internationale.

Débuts littéraires

Jens Christian Grøndahl étudie la philosophie de 1977 à 1979 et commence à écrire en 1985.

Carrière littéraire

Auteur de romans, il a également écrit divers essais, deux ouvrages de littérature d'enfance et de jeunesse et des pièces pour le théâtre et la radio.

Grande figure de la prose danoise, il est lauréat de prestigieux prix danois De Gyldne Laurbær en 1998; prix Søren Gyldendal en 2007 et compte de nombreux lecteurs à l’étranger où ses livres paraissent dans 35 langues.

L'amour est le thème porteur de son œuvre, notamment les relations des coup…En lire plus sur Wikipedia