Livre
Néerlandais

Joris Ockeloen en het wachten

Jeroen Brouwers (auteur)

Joris Ockeloen en het wachten

Genre:
De gedachten van een man die in een kraamkliniek de geboorte van zijn eerste kind afwacht.
Titre
Joris Ockeloen en het wachten
Auteur
Jeroen Brouwers
Langue
Néerlandais
Édition
11
Éditeur
Amsterdam: Atlas Contact, 2015 | Autres éditions
155 p.
ISBN
9789025444976 (paperback)

Plusieurs formats:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 28 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Een man zit in de kraamkliniek te wachten terwijl zijn vrouw moet bevallen. Al gauw blijkt dat hij angstig is, achterdochtig, en twijfelt over de goede afloop. Het was voor het koppel moeilijk om een kind te krijgen, voor Ockeloen hoeft het eigenlijk al niet meer. Hij komt in een droomtoestand terecht, waarin hij door de kliniek dwaalt en in het mortuarium verzeilt. Een dokter deelt hem mee dat hij een gezond dochtertje heeft, maar dat zijn vrouw bij de bevalling is overleden. In het weekend vóór haar uitvaart reist hij naar de stad van zijn jeugd, waar uitbundig feest wordt gevierd. Hij ontmoet in ongewone omstandigheden de begrafenisondernemer en gaat terug naar het ouderlijk landgoed Abeelenhof, dat een instelling voor zwaar gehandicapte kinderen is geworden. Tegen de psycholoog-directeur slecht Ockeloen "de muur voor de woorden" door over zijn moeilijke huwelijksrelatie te vertellen. Samen met hem bezoekt hij de 'monstertjes' van Nieuwenhagen. Jeugdherinneringen doemen op: hoe h…Lire la suite
In een kraamkliniek wacht een man op de geboorte van zijn eerste kind. Zijn vrouw sterft, het kind, een meisje, overleeft de bevalling wel. Het wachten en de tijd na de droeve tijding brengt de man door in gedachtespinsel over zichzelf, zijn vrouw en het kind; hij komt als in een droom terug in zijn eigen jeugd; hij ontmoet de begrafenisondernemer en de beheerder/directeur van een inrichting voor zwaar gehandicapten. Het romandebuut uit 1967 van de auteur (1940) waarvoor hij destijds terecht de Vijverbergprijs kreeg. Op een niet gekunstelde manier wordt er een stukje taalkunst gemaakt, toegankelijk, ook voor wie nog niet veel heeft gelezen, maar boeiend tevens voor kenners van de moderne Nederlandse literatuur.

À propos de Jeroen Brouwers

Jeroen Brouwers (Jeroen Godfried Marie Brouwers), né le 30 avril 1940 à Batavia dans les Indes néerlandaises, est un journaliste, écrivain et essayiste néerlandais.

Biographie

Jeroen Brouwers est le quatrième enfant de Jacques Theodorus Maria Brouwers (1903-1964), comptable dans une étude d'architectes, et de Henriëtte Elisabeth Maria van Maaren (1908-1981). Installés aux Indes orientales néerlandaises, ils eurent un second fils.

Après l'invasion japonaise en 1943 et la capitulation de l'Armée royale des Indes néerlandaises (KNIL), son père fut transporté dans un camp de concentration de la région de Tōkyō. Jeroen, sa grand-mère, sa mère et sa sœur, furent d'abord internés dans le camp japonais de Kramat, puis dans le camp de Tjideng, dans un quartier suburbain de Batavia. Ses grands-parents n'ont pas survécu à leur détention dans l…En lire plus sur Wikipedia