Begin twintigste eeuw proberen vakbonden de slechte situatie van seizoenarbeiders te verbeteren maar ze worden met geweld tegengehouden door rijke fabrikanten.
Titre
De nietige miljoenen
Auteur
Jess Walter
Traducteur
Nicolette Hoekmeijer Paul Bruijn
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The cold millions
Éditeur
Baarn: Uitgeverij Marmer, 2021
380 p. : kaart
ISBN
9789460684531 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Nog eens een Great American Novel

Jess Walter evoceert in De nietige miljoenen op onnavolgbare wijze de pioniersgeest van de VS.

Het is 1909 en Spokane, een pioniersstadje in het Noord-Oosten van de VS, wordt overspoeld door migranten op zoek naar werk. In hun spoor volgen hoeren, dieven, zakkenrollers en andere gelukzoekers. Vaak spenderen ze de paar centen die ze verdiend hebben in een van de 250 kroegen die Spokane telt. In een ervan hangt een bord waarop staat: 'Als je kinderen schoenen nodig hebben, koop dan geen drank'. Corrupte koppelbazen buiten de arbeiders uit, de politie is meedogenloos tegen deze 'zwerm slechtigheid' en de vakbonden proberen de arbeiders te organiseren. Ze houden 'avonden van het vrije woord' en steeds worden de deelnemers uiteen geranseld of opgepakt, maar ze zijn met zovelen dat de politiecellen uitpuilen zodat ze snel weer vrijgelaten moeten worden.

Op een onnavolgbare manier evoceert Jess Walter, die zelf in Spokane woont, in De nietige miljoenen deze bruisende maar gevaarlijke tijd. Walter schreef eerst een aantal sterke thrillers en brak in 2012 internationaal door m…Lire la suite

Het verhaal speelt zich af in de beginjaren van de twintigste eeuw in de Verenigde Staten. Twee broers, Rye en Gig, trekken door de Verenigde Staten op zoek naar werk. Gig is fanatiek aanhanger van een vakbond, Rye is nog te jong. Tijdens een demonstratie worden beide broers gearresteerd en brengen een tijd onder zeer slechte omstandigheden in de cel door. Rye komt vrij, maar moet informatie aan de magnaten doorgeven om zijn broer te redden. Uiteindelijk komt Gig vrij, maar omdat hij zich aansluit bij radicale elementen raakt hij vervreemd van zijn broer die een reguliere baan heeft gekregen. Dit boek geeft een goed beeld van de verhouding tussen arm en rijk in de Verenigde Staten in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw. De twee broers komen als echte mensen over, altijd zoekend naar een betere wereld. Er zijn veel beschrijvingen, en minder dialogen, waardoor het verhaal niet altijd gemakkelijk te lezen is. De afloop van het verhaal is voorspelbaar en triest. De epiloog k…Lire la suite

À propos de Jess Walter

Jess Walter, né le 20 juillet 1965 aux États-Unis, est un écrivain et journaliste américain. Il est l'auteur de romans et d'un essai consacré au drame de Ruby Ridge.

Biographie

Parmi les auteurs qui l'ont le plus influencé, il cite Kurt Vonnegut, Ernest Hemingway et, plus contemporain, David Mitchell.

En 2011, il vit à Spokane, Washington, États-Unis.

Œuvres

Romans

  • Les Berges du crime, Pygmalion, 2003 ((en) Over Tumbled Graves, 2001)
  • Où les borgnes sont rois, Seuil, 2005 (En lire plus sur Wikipedia

Suggestions