Een groep emigranten uit Europa trekt in 2114 door de Verenigde Staten, die door ingrijpende klimaatsveranderingen hun vooraanstaande positie hebben verloren.
Titre
Hallo Amerika
Auteur
J.G. Ballard
Traducteur
Robbert-Jan Henkes
Auteur de l'introduction
Joost Vandecasteele
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Hello America
Éditeur
Amsterdam: Lebowski, 2022 | Autres éditions
256 p.
Date de sortie
01-01-2022
ISBN
9789048855728 (paperback)

Plusieurs formats:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Een verstekeling in het Witte Huis

Roman. Hoe zullen de VS eruitzien in 2114? J.G. Ballard schetst alvast een apocalyptisch beeld.

Het is soms moeilijk te geloven in deze dagen van Trump en fake news, van mislukte klimaatakkoorden en petjes die iets te hard 'make America great again' schreeuwen, maar ooit was Amerika groots. Dat was het althans in de dromen van generaties emigranten die de oversteek waagden. Van een vermoeid Europa zeilden ze naar een land waar alles kon. Waar de arme boer de luie aristocraat kon voorbij steken zolang hij maar de juiste pioniersgeest had. Waar Hollywood platinablonde barmeisjes als godinnen de diepblauwe lucht in tilde, boven de Californische palmbomen. Waar neon straalde in de woestijn, gangsters als filmsterren gevierd werden en de Twin Towers onverwoestbaar leken. Zelfs de maan bleek maar een Apollovlucht weg.

De achterblijvers in nederiger windstreken konden over dat Amerika dromen via de foto's in de glossy's. De Russen konden het continent haten wat ze wilden, niemand was immuun voor het glamoureuze Amerika van de fifties en de sixties. Zelfs een welgemanierde Eng…Lire la suite

J.G. Ballard kon het ook te bont maken

De literaire carrière van de Britse schrijver James Graham Ballard (1930-2009) had de vorm van een tweetrapsraket. De eerste trap was een reeks toekomstromans, waarin hij de beschaving op akelige wijze aan haar einde liet komen. Titels als De brandende aarde, De verdronken aarde en De kristallen aarde werden ook in Nederland als vernieuwende sciencefiction begroet.

De tweede trap ontbrandde in 1984 met Empire of the Sun, waarin Ballard terugkeek op zijn jeugd in Shanghai. De 'non-fictieroman' werd verfilmd door Stephen Spielberg en veranderde de cultschrijver in een serieus te nemen auteur voor een breed publiek.

Het succes bracht ook een herwaardering van zijn vroege, extreme werk. De uit 1973 stammende gruwelfantasie Crash werd verfilmd door David Cronenberg, later volgde de filmversie van High-Rise, over de degenererende bewoners van een torenflat.

De Nederlandse vertaling van High-Rise verscheen vorig jaar bij Lebowski. Dat vervolgt nu met Hallo Amerika (1981), waarin Ballard voortborduurt op de ondergangsvisioenen uit zijn beginjaren. Een klimaatramp heeft Amerika veranderd in een hoop zand. In 2114 trekt een groep Europese avonturiers door de woestenij, op zoek naar resten beschaving. Na veel ontberingen treffen ze in Las Vegas een gek aan die zich Charles Manson noemt en als '45ste president van de VS' met het antieke nuc…Lire la suite

De Verenigde Staten in het jaar 2114. Na 1980 hebben zich in dit land ingrijpende klimaatsveranderingen voorgedaan, onder meer door de afdamming van de Behringstraat. Een deel van het land is woestijngebied, andere gebieden zijn door oerwouden overwoekerd. Een groep emigranten uit Europa, waaronder Wayne en Steiner, maakt een tocht naar het westen door dit gedegenereerde land. Zij komen in de stad Las Vegas, waar ze kennis maken met Manson. Deze heeft zich tot president uitgeroepen en wil de oude Amerikaanse macht herstellen. Een illusie? De auteur (1930-2009) schreef naast sciencefictionromans ook andere typen romans. Hoewel dit verhaal in de toekomst speelt, is er weinig sprake van sciencefiction; eerder van een parodie op het Amerika van de 20e eeuw. Twee kenmerken van Ballard, een aldoor durende dreiging en een surrealistische sfeer, zijn ook hier aanwezig. De lezer moet zich bedenken dat het werk in 1981 geschreven is, bepaalde zaken zijn anders gelopen. Bestemd voor de lezers di…Lire la suite

À propos de J.G. Ballard

James Graham Ballard, plus connu sous la signature J. G. Ballard, est un écrivain de science-fiction et d'anticipation sociale britannique né le 15 novembre 1930 à Shanghai en Chine et mort le 19 avril 2009 à Londres.

Biographie

Ballard naît à Shanghai où son père est PDG de la filiale chinoise d'une grande entreprise de textile de Manchester.

Né dans la concession internationale de Shanghaï, une communauté close pour riches occidentaux, le jeune Jim Ballard est quand même témoin de la réalité de la ville chinoise. « Si tu t’évanouissais de faim et tombais, personne ne t’aidait, racontait-il à la BBC, en 2003. Tu mourrais écrasé par les passants. Shanghaï était d’une cruauté brutale. » Lorsque le Japon envahit la Chine en 19…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions