De kleren van het boek

Jhumpa Lahiri (auteur)

De kleren van het boek

Persoonlijke bespiegeling over allerlei aspecten van boekcovers.
Sujet
Boekomslagen
Titre
De kleren van het boek
Auteur
Jhumpa Lahiri
Langue
Néerlandais
Langue originale
Italien
Titre original
Il vestito dei libri
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2017
63 p. : ill.
Note
De vertaler gebruikte voor de Nederlandse editie zowel de oorspronkelijk Italiaanse versie als de licht bewerkte vertaling in het Engels 'The clothing of books'
ISBN
9789045034577 (paperback)
Placing suggestion
684.93 (SISO) Media ; Boeken - Uitgeverijen (ZIZO)

Plusieurs formats:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 24 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Essay over de betekenis van het boekomslag door de Amerikaans/Indiaas/Italiaanse bestsellerauteur Lahiri (1967). Ze is veelvuldig bekroond en bekend van romans en verhalen als ‘Twee broers’ en 'Met andere woorden'. De tekst was oorspronkelijk een lezing gehouden op het schrijversfestival 'Festival degli Scrittori' in Italië in 2015 en verscheen daarna in boekvorm. In deze persoonlijke bespiegeling komen allerlei aspecten over covers aan de orde, zoals een analyse van de betekenis van het boekomslag. Daarin wordt een vergelijking met kleding gemaakt: een goed omslag is als een perfect zittende jas. Ook komen de kunst en lay-out van het boekomslag, de verandering van het ‘naakte boek’ via stofomslag naar een hip en veelkleurig marketinginstrument met veel voorinformatie aan de orde. Er is aandacht voor de herkenbaarheid van serieomslagen: zelfde formaat en lay-out. Ten slotte neemt Lahiri ook haar eigen covers onder de loep. Aantrekkelijk uitgegeven en prettig leesbaar boekje. Voor geïn…Lire la suite

À propos de Jhumpa Lahiri

Jhumpa Lahiri, née Nilanjana Sudeshna Lahiri le 11 juillet 1967 à Londres, est une femme de lettres américaine d'origine indienne.

Biographie

Née à Londres de parents bengalis, Jhumpa Lahiri émigre avec sa famille alors qu'elle n'a que 2 ans. Elle grandit à Kingston au Rhode Island, où son père travaille à la bibliothèque de l'université de Rhode Island. Elle fait des études de littérature anglaise et de littérature comparée au Barnard College (université de Columbia), et obtient un doctorat en études de la Renaissance à l'université de Boston, avant de s'installer à New York avec son mari.

Elle obtient le Prix Pulitzer de la fiction en 2000 pour son recueil de nouvelles intitulé L'Interprète des maladies (Interpreter of Maladies), paru en 1999.

En 2002, elle reçoit une Bourse Guggenheim.

L'année suiv…En lire plus sur Wikipedia