Livre
Néerlandais

Het betoverde paard

Jiang Hong Chen (auteur)

Het betoverde paard

Public cible:
9-11 ans et plus
Een jonge Chinees met een groot schildertalent mag aan het hof van de keizer komen wonen. Als de vijand dreigt aan te vallen, krijgt hij opdracht een paard te schilderen dat tot leven komt. Prentenboek met grote schilderingen in gedekte kleuren. Vanaf ca. 9 jaar.
Titre
Het betoverde paard / Chen Jianghong
Auteur
Jiang Hong Chen
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Le cheval magique de Han Gan
Éditeur
Haarlem: Gottmer, 2006
37 p. : ill.
ISBN
90-257-4204-1 9789025742041

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Groot, in oblongformaat uitgegeven prentenboek met een verhaal gebaseerd op een oude Chinese legende. De jonge Han Gan doet niets liever dan tekenen en schilderen, maar hij moet zijn ouders helpen in de herberg. Door een toeval komt hij in contact met een bekende Chinese kunstenaar die het talent van de jongen onderkent. Uiteindelijk komt Han Gan terecht aan het keizerlijke hof en schildert daar het liefst paarden, zo levensecht dat ze niet van levende paarden te onderscheiden zijn. Zijn beste schilderij doet zelfs dienst als oorlogspaard van een geheimzinnige krijgsheer. Het paard keert echter, de strijd moe, terug naar het doek van de schilder. De fraaie, zich over twee pagina’s uitstrekkende, langgerekte prenten zijn in Chinese stijl en volgens een oude Chinese techniek op zijde geschilderd. Het rustige kleurgebruik, waardoor de intensiteit van de enkele opvallende kleuren extra goed uitkomt (vooral rood), versterkt de verhalende kracht van de illustraties. Hierdoor is het boek voo…Lire la suite

Het betoverde paard

Han Gan tekent graag en goed. Hij tekent vooral paarden. Maar de ouders van Han Gan zijn arm en hij kan niet naar de tekenschool. Hij moet maaltijden bezorgen voor een restaurant. Op een dag bezorgt hij een maaltijd bij een beroemde schilder. Achter diens huis ziet hij paarden aan een boom gebonden staan. Hij kan niet aan de aandrang weerstaan om de paarden in het zand te tekenen. De schilder ziet het en laat Han Gan bij hem komen om te schilderen en te tekenen. Algauw wordt Han Gan beroemd om zijn paardenschilderijen. Hij schildert de paarden echter altijd vastgebonden. Gevraagd naar de reden hiervan zegt hij: Ze zijn zo echt dat ze anders van het doek zouden springen. Dit zinnetje gaat een eigen leven leiden. Han Gan wordt bij de keizer uitgenodigd. En op een dag verschijnt er een krijgsheer aan zijn deur die hem vraagt het vurigste paard dat hij ooit schilderde los te laten. Met dat paard wint de krijgsheer alle oorlogen. Tot het paard genoeg krijgt van al dat bloedvergieten. Het w…Lire la suite

À propos de Jiang Hong Chen


Chen Jianghong (陈江洪) né à Tianjin en 1963, est un artiste chinois vivant à Paris. Peintre et illustrateur, il a été formé à l'Académie centrale des Beaux-Arts de Pékin ; il vit et travaille à Paris depuis 1987. Son œuvre est régulièrement exposée en France et à l'étranger.

Parallèlement à son travail de peintre, il a publié de nombreux albums pour la jeunesse aux éditions de l'École des loisirs.

Ouvrages

  • 1995 : Un cheval blanc n'est pas un cheval - Cinq énigmes chinoises, Lisa Bresner (text), Chen Jiang Hong (illustration), l´école des loisirs (Paris) (ISBN 978-2211032520)
  • 1997: La légende du cerf-volant, Chen Jiang Hong (texte et illustration), Boris Moissard (texte), l´école des loisirs (Paris) (ISBN 978-2211043120)
  • 1998: Je ne vais pas pleurer! - Bïn Bïn au march…En lire plus sur Wikipedia