In deze roman vertelt het dienstpersoneel uit Jane Austen's Pride and prejudice over het drukke leven bij de familie Bennet.
Titre
Landgoed Longbourn
Auteur
Jo Baker
Traducteur
Aleid Van Eekelen-Benders Marijke Versluys
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Longbourn
Éditeur
Amsterdam: Cargo, 2015 | Autres éditions
432 p.
ISBN
9789023492849 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 200 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Met Landgoed Longbourn neemt Jo Baker haar lezers mee naar de wereld van Pride and Prejudice. Het is niet noodzakelijk om die beroemde roman van Jane Austen gelezen te hebben, al vormt dat wel een meerwaarde. Baker gebruikt Pride and Prejudice immers als leidraad: ook bij haar wordt het verhaal verteld door een bij momenten vinnige auctoriële verteller en speelt het zich af aan het begin van de negentiende eeuw op het landgoed van de familie Bennett. Alleen staat deze keer niet Elizabeth Bennett centraal, maar wordt gefocust op de bedienden van het landgoed.
Het hoofdpersonage Sarah houdt samen met meneer en mevrouw Hill en Polly het landgoed van het echtpaar Bennett en hun vijf dochters draaiende. De dagen verlopen voorspelbaar voor de bedienden, maar de aanwerving van de nieuwe knecht James zorgt toch voor wat verstrooiing. De nieuweling werkt hard, maar de andere bedienden krijgen weinig hoogte van hem. Sarah weet niet goed wat ze van de jongeman moet denk…Lire la suite
Herverteld wordt Jane Austens roman ‘Trots en vooroordeel’ uit 1813 over de meisjes Bennet, maar nu vanuit het standpunt van de bedienden. Op landgoed Longbourne woont ca. 1811 de afstandelijke mijnheer Bennet met zijn oppervlakkige vrouw en hun vijf dochters: de mooie, lieve Jane, de knappe, pittige Elizabeth, de onnozele Lydia en Kitty en de wereldvreemde Mary. Onder leiding van mevrouw Hill, huishoudster/kokkin en haar man, die butler is, werken het kritische dienstmeisje Sarah dat boeken leest, Polly en nieuwe knecht James Smith voor hen. Ze zien vanuit de keuken hoe mijnheer Collins zich meldt, hoe mevrouw Bennet rijke mannen voor haar dochters probeert te strikken en officier Wickham denkt dat hij onweerstaanbaar is. Deze heel boeiende hervertelling is de vijfde roman van de Engelse auteur. De realistische, wat traag beginnende, vanaf deel 2 pittige aanvulling op de klassieke roman geeft een raak beeld van degenen die het leven van de Bennets mogelijk maakten en verwerkt goed th…Lire la suite

À propos de Jo Baker

GFDL 1.2 - Image by Slowking4

Jo Baker est une romancière anglaise, qui a publié plusieurs romans aux États-Unis.

Biographie

Jo Baker est née dans le Lancashire, en Angleterre. Elle est diplômée de Somerville College, l'université d'Oxford, et de l'université Queen's de Belfast. Elle vit à Lancaster, au nord-ouest de l'Angleterre.

Œuvres

Suggestions