Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Bloed aan de deuren

Jo Briels (auteur), Gunter Segers (dessinateur)
Public cible:
12-14 ans et plus
Als een joodse en een Palestijnse jongen zich afvragen van wie Israe͏̈l nu eigenlijk is, vertelt Benjamins vader hen het verhaal van Mozes in Egypte. Vanaf ca. 11 jaar.
Titre
Bloed aan de deuren / Jo Briels ; ill. Gunter Segers
Auteur
Jo Briels
Dessinateur
Gunter Segers
Langue
Néerlandais
Éditeur
Waasmunster: Abimo, 2002
119 p. : ill.
ISBN
90-59320-48-4

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De titel Bloed aan de deuren verwijst naar twee gebeurtenissen uit de Joods-Palestijnse geschiedenis. Door de Palestijnse zelfmoordaanslagen kleeft er in Israël opnieuw bloed aan de huizen, en dit doet de verteller van dit verhaal denken aan het bloed dat de Hebreeërs aan hun deurstijlen smeerden voor ze uit Egypte wegtrokken. Het boek begint met een zeer korte raamvertelling waarin een joods en een Palestijns jongetje ruzie maken. De vader van Benjamin probeert met het verhaal over de uittocht uit Egypte te verklaren waarom de joden zo gehecht zijn aan hun 'beloofde land'. Deze raamvertelling is een gekunstelde poging om het verhaal in een hedendaags kader te plaatsen. Slechts twee bladzijden worden er aan de huidige situatie besteed, en in het bijbelse verhaal komen de Palestijnen niet voor. Verder dan stereotypen komt men hier niet.

Het verhaal over Mozes is een bijzonder geslaagde hervertelling. Jo Briels volgt getrouw de feiten die in het Oude Testament beschreven w…Lire la suite
Een joodse en een Palestijnse jongen kibbelen anno 2002 om de vraag van wie Israël nu is. Daarom vertelt Benjamins vader hen het verhaal van Mozes en de Hebreeërs, die in ballingschap leefde in Egypte ten tijde van farao Ramses II. Mozes krijgt van God de opdracht om met zijn volk naar het beloofde land Kanaän te gaan maar de farao verbiedt dat. Geteisterd door tien plagen geeft Ramses uiteindelijk toe, maar krijgt snel spijt en ze achtervolgen de Hebreeërs tot in de Rietzee, waar Mozes zijn volk doorheen leidt en Ramses' leger in verdrinkt. Boeiend verhaal waarin het leven in Egypte en de godenvereringen uitvoerig en gedetailleerd beschreven worden. Elk hoofdstuk begint met een illustratie van een bijbehorende god(in). Redelijk eenvoudig taalgebruik met afwisselend beschrijvingen en dialoog. Prettige lay-out. De titel slaat op de tiende plaag en de hedendaagse situatie in Israël. Mooi boek voor kinderen vanaf ca. 11 jaar. Ook geschikt als voorleesboek in de bovenbouwgroepen.