Als Carl terugkeert uit Amerika naar zijn geboortedorp in Noorwegen en daar een wellnesshotel wil bouwen, dreigen geheimen uit het verleden naar buiten te komen.
Sujet
Broers
Titre
Koninkrijk
Auteur
Jo Nesbø
Traducteur
Annelies de Vroom
Langue
Néerlandais
Langue originale
Norvégien
Titre original
Kongeriket
Éditeur
Amsterdam: Cargo, 2022 | Autres éditions
508 p.
ISBN
9789403110424 (paperback, ISBN sticker) 9789403108711 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Een Noors noodlot

Jo Nesbø is bepaald niet fijngevoelig in Koninkrijk. Het verhaal ontrafelt de complexe relatie tussen broers.

'Familie is het enige principe. Goed en fout volgen daaruit, al het andere komt op de tweede plaats.' Dat zegt een personage in Koninkrijk, de nieuwe misdaadroman van de Noorse succesauteur Jo Nesbø. Deze keer geen Harry Hole, Nesbø's machospeurder, maar een noodlotsdrama over twee broers die niet met maar ook niet zonder elkaar kunnen leven. Roy en Carl Opgard groeien op bij een hardvochtige vader die hen inpeperde dat je zonder verwijl moest doen wat gedaan moest worden. Vijftien jaar geleden hadden hun ouders een noodlottig ongeval. Carl verkaste naar Canada en Roy werd een eenzelvige man die zonder veel ambitie het plaatselijke tankstation uitbaat. Plots duikt Carl weer op met Shannon, zijn vrouw die architecte is. Hij wil in het dorp waar de broers opgroeiden een luxueus hotel bouwen en alle dorpsgenoten mogen mee investeren. Carl is mooie man en een gladde prater. Vroeger vielen alle meisjes voor hem en een paar zijn hem nog niet vergeten. Roy bleef alleen, wors…Lire la suite

Kaïn en Abel in Noorwegen

De nieuwe Jo Nesbø gaat over twee broers en rivaliteit van oudtestamentische proporties. Een meesterproef.

Momenteel zit Jo Nesbø helemaal op het spoor van de broedertwist. Nesbø (Oslo, 1960) is de succesvolste Noorse thrillerauteur met zijn reeks rond Harry Hole, spreek uit: Hool, de obsessieve inspecteur die er nogal ongebruikelijke methodes op nahoudt. Maar Harry staat even on hold. Voor de Week van het Spannende Boek (7-13 juni) schreef Nesbø het geschenk: De jaloezieman.

In het kort: de Duitsers Franz en Julian zijn tweelingbroers en als liefhebbers van de klimsport begeven ze zich naar het ruige Griekse eiland Kalymnos. Op een kwaad moment krijgen ze ruzie en de volgende ochtend is Julian spoorloos in zee verdwenen. De lokale autoriteiten roepen de hulp in van inspecteur Nikos Balli, gespecialiseerd in familiedrama. Hoe het zich allemaal ontvouwt, zullen we zien bij verschijning. De cover met de klif en de onpeilbare diepte eronder is alvast omineus genoeg.

Ondertussen kunnen we ons vermaken met de monumentale thriller Koninkrijk (Cargo; € 2…Lire la suite

Koninkrijk

Eerste zin. Het was de dag dat Dog stierf.

 

 

 

De Noorse broers Roy en Carl – Roy is stil en dyslectisch, de een jaar jongere Carl is knap en charmant – groeien op in een bergdorp waar weinig te beleven valt. Hun vader, die hen met harde hand opvoedt, leert hun dat hun bloedband altijd op de eerste plaats moet komen. Maar nadat hun beide ouders bij een vreemd ongeluk zijn omgekomen scheiden ook de wegen van de broers. Carl gaat in Amerika studeren. Roy blijft achter in het dorp, waar hij het plaatselijke tankstation uitbaat. Wanneer Carl jaren later terugkeert, met een mysterieuze vrouw en een groots plan voor een luxehotel in het dorp, begint Roys wereld in te storten. In korte tijd ontwikkelt zich een dramatisch verhaal over incest, schuld en schaamte waarop geweld en moord het antwoord zijn.

Jo Nesbø is een moedige schrijver die niet bang is om diep in zijn personages en hun motieven te graven of grote, complexe verhaallijnen op te zetten. Soms verliest hij daarbij de pedalen en overhe…Lire la suite

Mooi en spannend epos over een bergdorp in Noorwegen waar een dominante vader regeert over zijn eigen gezin als over een koninkrijk. Zijn zoons Roy en Carl moeten al jong leren jagen. Maar Carl is zwak en bovendien slachtoffer van incest door zijn vader. Na de dood van hun vader verlaat Carl de boerderij voor een verblijf in Amerika. Roy blijft alleen achter. Na 15 jaar komt Carl terug, met zijn vrouw Shannon. Zij is architecte en heeft de bouwtekening gemaakt voor een berghotel dat Carl wil beginnen samen met de inwoners van het dorp. Roy wordt verliefd op haar en de rivaliteit tussen de broers laait op. Met Shannon bedenkt Roy een plan, dat echter anders loopt dan gedacht. Mooi evenwichtig epos van de Noorse thrillerauteur (1960) over een gezin met een dominerende vader en twee ondernemende zoons, met als schaduwzijde incest in de familie.

Een danse macabre tussen twee broers

Vrolijke vakantiekost is deze thriller niet. Maar de sfeer van spanning en rivaliteit in een stug Noors dorp blijft je bij.

De nieuwe thriller van de Noor Jo Nesbø is zo robuust en grimmig als de bergtop waar het verhaal zich afspeelt. Twee broers groeien er in eenzaamheid op. Een broer vertrekt en maakt carrière in de Verenigde Staten. De andere broer blijft en runt een benzinestation. Als Carl op een dag terugkomt met zijn nieuwe vrouw, weet achterblijver Roy dat hij voor problemen zal zorgen. Carl heeft namelijk het plan een luxehotel op de berg te bouwen en dat te financieren via een bijzondere constructie waarbij alle dorpsgenoten gaan beleggen, iedereen rijk wordt en niemand risico loopt. Maar het dorp is het verleden van de broers niet vergeten. De weg naar hun huis, bovenop de berg, maakt een beruchte bocht, levensgevaarlijk voor vreemden en bij gladheid. Hun ouders zijn bij die bocht het ravijn ingestort, terwijl ze de weg toch op hun duimpje kenden. Diezelfde dag verdween ook de plaatselijke politiechef. Het lijk werd nooit gevonden.

In dit vuistdikke boek fileert Nesb&osl…Lire la suite

À propos de Jo Nesbø

Jo Nesbø (/ˈjuː ˈnesbøː/), né le 29 mars 1960 à Oslo, est un écrivain, musicien et scénariste norvégien, auteur de roman policier et de littérature d'enfance et de jeunesse.

Il est diplômé en économie et en analyse financière de la Norwegian School of Economics (Norges handelshøyskole) et a travaillé à la fois en tant que courtier en actions et journaliste, en plus d'être chanteur et auteur-compositeur dans le groupe pop Di Derre. Les livres de Nesbø ont été publiés dans plus de 50 langues et ont été vendus à plus de 55 millions d'exemplaires.

Biographie

Jo Nesbø est né à Oslo le 29 mars 1960 et a principalement grandi à Molde après avoir déménagé là-bas lorsqu'il avait 8 ans,. Il a été baptisé Jon Nesbø. Ses pare…En lire plus sur Wikipedia