Livre
Néerlandais
In een afgelegen deel van Noorwegen zoekt een voormalig drugsdealer en huurmoordenaar bescherming tegen de topcrimineel voor wie hij werkte.
Titre
Middernachtzon
Auteur
Jo Nesbø
Traducteur
Annelies de Vroom
Langue
Néerlandais
Langue originale
Norvégien
Titre original
Mere blod
Éditeur
Amsterdam: Cargo, 2016
238 p.
ISBN
9789023497882 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Fijne streek, Lapland

 THRILLER. Altijd leuk als er weer eens een thriller van de Noorse schrijver Jo Nesbø in vertaling uitkomt. In zijn nieuwe speelt het hoge Noorden een opmerkelijke rol.

Gulzige veelvraat, Jo Nesbø (°1960). De Noorse schrijver is vooral actief in het harde thrillergenre, maar hij draait zijn hand ook niet om voor het betere kinderboek. Ook het idee van de recente, opzienbarende tiendelige televisieserie Occupied - Noorwegen bezet door Rusland; Okkupert veroorzaakte een heus diplomatiek relletje tussen Oslo en Moskou - was van zijn hand.

Daarnaast schijnt de auteur, die ooit een profcarrière als voetballer overwoog, een niet onverdienstelijk gitarist te zijn, de band Di Derre deed het een jaar of tien geleden niet onaardig op de lokale poppodia. Bij ons is Nesbø vooral bekend van zijn rauwe boeken over de alcoholische politieman Harry Hole. De teller in die fantastische reeks staat al een tijdje op tien stuks.

Nesbø schrijft tegenwoordig 'losse' thrillers, zoals het uitstekende De zoon uit 2014. Ook het net vertaalde Middernachtzon is een op zichzelf staande thriller. Mooi, welhaast Amerika…Lire la suite

Net als in ‘Bloed op sneeuw’* is de ik-figuur in deze literaire thriller noir een mislukte drugsdealer en huurmoordenaar, in dit geval de intellectuele, verslaafde Jon Hansen. Hij heeft zijn baas, De Visser, beduveld en vindt in het uiterste noorden van Noorwegen bescherming bij Lea en haar zoon Knut (10) tegen De Vissers lange arm. Lea is lid van een christelijke sekte (bespiegelingen over het geloof) en door haar vader gedwongen om te trouwen met haar verkrachter. Sterk zijn de beschrijvingen van de natuur en het leven van de Samen, en de interacties tussen Jon en de heerlijk onbedorven Knut. Sommige personen uit deel 1 komen hier terug, maar het is eerder een parallel verhaal dan een vervolg (deel 1 speelt najaar 1977 en deel 2 zomer 1977). De taal is levendig, to the point, kort en rauw. De plot is eenvoudiger maar wel met terugblikken. Deel 1 wordt verfilmd met Leonardo di Caprio. De gelauwerde Noorse auteur werd zeer bekend met zijn reeks dikke boeken rond detective Harry Hole. …Lire la suite

À propos de Jo Nesbø

Jo Nesbø (/ˈjuː ˈnesbøː/), né le 29 mars 1960 à Oslo, est un écrivain, musicien et scénariste norvégien, auteur de roman policier et de littérature d'enfance et de jeunesse.

Il est diplômé en économie et en analyse financière de la Norwegian School of Economics (Norges handelshøyskole) et a travaillé à la fois en tant que courtier en actions et journaliste, en plus d'être chanteur et auteur-compositeur dans le groupe pop Di Derre. Les livres de Nesbø ont été publiés dans plus de 50 langues et ont été vendus à plus de 55 millions d'exemplaires.

Biographie

Jo Nesbø est né à Oslo le 29 mars 1960 et a principalement grandi à Molde après avoir déménagé là-bas lorsqu'il avait 8 ans,. Il a été baptisé Jon Nesbø. Ses pare…En lire plus sur Wikipedia