Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Jaspers vlinders

Johan Vandevelde (auteur)

Jaspers vlinders

Dans la série:
Public cible:
12-14 ans et plus
De 12-jarige Jasper hoort niet bij de groep. Een van zijn klasgenoten, Roderick, merkt hem wel op. Tussen deze twee jongens groeit een heftig gevoel van vriendschap, dat zij beiden gaan herkennen als verliefdheid. Vanaf ca. 12 jaar.
Titre
Jaspers vlinders
Auteur
Johan Vandevelde
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Sint-Niklaas: Abimo, 2014 | Autres éditions
253 p.
ISBN
9789462341753 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 150 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Jaspers vlinders, dat voor het eerst verscheen in 2006, krijgt een nieuw leven in de reeks ‘Portret’ van uitgeverij Abimo, die lezers 'een intieme blik in het hoofd en hart van bijzondere jongeren' geven.
Op de eerste schooldag in de middelbare school raakt Jasper gefascineerd door zijn brutale klasgenoot Roderik. Uit angst om zijn vrienden te verliezen, durft hij echter geen toenadering te zoeken. Een incident maakt daar echter een einde aan en een voorspelbare toenadering tot Roderik volgt. Het verdere verhaalverloop lijkt wel geschreven met een voorlichtingsgids voor holebi-jongeren bij de hand. Geheel volgens het boekje doorloopt Jasper de verschillende stadia van bewustwording en acceptatie van zijn seksuele geaardheid tot een voorzichtige coming-out. De prille liefde tussen Jasper en Roderik wordt echter bedreigd door een uiterst conservatieve vader, een overbezorgde moeder, een klas vol pestkoppen en een hypocriete schooldirecteur. Als tegengewicht voor zoveel nega…Lire la suite
Jasper is brugklasleerling op het katholieke Franciscus College. Naast de normale pesterijtjes heeft hij een probleem met zijn seksuele geaardheid. Hij probeert het met een vriendinnetje, maar voelt daar niets bij. Wel voelt hij veel voor Roderik, op wie hij verliefd is. Samen ervaren ze dat homo’s niet overal gemakkelijk geaccepteerd worden. In de klas worden ze gepest, de ouders van Jasper hebben er problemen mee en de directeur van de school werkt hen tegen. Na zo veel tegenwerking overwegen Jasper en Roderik zelfmoord, maar ze weerhouden elkaar daarvan. Het thema homoseksualiteit wordt op een sympathieke manier uitgewerkt, maar de personen zijn wel erg zwart-wit: ze zijn goed of fout. Ook de worsteling met de directeur van de school lijkt niet van deze tijd. Het verhaal wordt rustig verteld en bevat een enkel Vlaams woord. Nu verschenen in de serie 'Portret'*. Vanaf ca. 12 jaar.

Jaspers vlinders

'Jaspers vlinders' vind ik veruit het beste boek dat er tot nu toe al is verschenen in de Portretreeks van Abimo. Dit boek gaat over Jasper die start op de middelbare school. Hij komt uit een gewoon gezin en heeft heel gewone hobby’s. Net als elke jongere houdt Jasper van wat rondhangen bij zijn vrienden. De nieuwe vrienden die hij in de middelbare school maakt, zijn skaters. Zeker wanneer hij toevallig in aanvaring komt met de twee agressiefste jongens van de school, beseft hij dat hij vrienden nodig heeft. Hij krijgt echter geen duur skateboard van zijn ouders. Samen met zijn nieuwe vrienden gaat hij kijken wat hij met zijn budget op de kop kan tikken. Wanneer blijkt dat één van de skaters Jasper gebruikt om iets te kunnen stelen, wordt Jasper verhoord door de politie. Hij komt er met de schrik van af.
Na dit incident heeft hij het moeilijk om zijn vrienden te vertrouwen. Daarom zoekt hij aansluiting bij Roderik, een knappe, rebelse jongen uit zijn klas. De twee jongens trekke…Lire la suite