Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Familieromance : een liefdesgeschiedenis

John Lanchester (auteur)

Familieromance : een liefdesgeschiedenis

Autobiografisch relaas van de Britse schrijver (1962- ) over zijn ouders.
Titre
Familieromance : een liefdesgeschiedenis
Auteur
John Lanchester
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Family romance : a love story
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2007
379 p.
ISBN
9789044609288

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Waar gebeurd of echt gelogen
memoires, feiten en fictie
In het spoor van de confessionele televisieprogramma's van Oprah Winfrey en Jerry Springer kent de Engelstalige bekentenisliteratuur, meer bepaald de 'confessional memoir', een ongekende populariteit, die het genre een slechte, kwalitatief ondermaatse reputatie bezorgd heeft. Vandaar de nood aan een leeslijst om de betere literaire werken uit het overvloedige aanbod te lichten. Hierbij een eerste aanzet.
Bekentenisliteratuur wordt gedefinieerd als "iedere vorm van literatuur waarin een auteur voor een publiek van lezers openlijk getuigenis aflegt van zichzelf" (H. van Gorp: Lexicon van literaire termen). Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen o.m. autobiografieën, memoires en dagboeken. Waar de klassieke memoires zich meestal beperken "tot een korte periode uit het leven" en met weinig zin voor intro­spectie "vooral de relaties met bekende personen in het daglicht stellen", is de zgn. 'confessional memoir' erop ger…Lire la suite
Geen roman, maar een veelvoudige biografie van de (groot)ouders van de schrijver, met daarin verwerkt zijn gedeeltelijke autobiografie. Veel over zijn ouders heeft Lanchester, die met zijn romans verscheidene prijzen heeft gewonnen, na hun dood zelf moeten achterhalen, bovenal het feit dat zijn moeder lang non was geweest. Boeiend zijn de beschrijvingen van haar jeugd in het katholieke Ierland, het kloosterleven in Ierland en India en de moeilijkheden die het uittreden met zich meebracht, en ook de omzwervingen van haar toekomstige echtgenoot als employé van een grote bank in de nadagen van het Britse koloniale rijk. De gedetailleerde zelfreflectie van de gevoelige (klein)zoon over zijn jeugd en zijn angsten houdt de aandacht wat minder vast, maar is wel de moeite waard.

À propos de John Lanchester

John Lanchester, né le 25 février 1962 à Hambourg, est un journaliste et romancier britannique. Il est né à Hambourg, fut élevé à Hong Kong et reçut son éducation en Angleterre, à Gresham’s School, à Holt (Norfolk), entre 1972 et 1980, puis à St John’s College à Oxford. Il est marié à Miranda Carter, avec qui il a deux enfants, et il vit à Londres.

Biographie

John Lanchester est l’auteur de romans, d’un livre de souvenirs, de littérature non-romanesque et d’articles de journaux. Ses articles sont parus dans Granta, The Observer, The New York Review of Books, The Guardian, The Daily Telegraph, The New Yorker et The London Review of Books, revue dans laquelle il contribue en tant que rédacteur. Il écrit également régulièrement au sujet de la gastronomie et de la technologie pour Esquire…En lire plus sur Wikipedia