Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

De luistervink

John Le Carré (auteur)
Wanneer een Afrikaanse tolk bij een geheim topoverleg ontdekt dat men een invasie van het noodlijdende Congo plant, probeert hij dat wereldkundig te maken.
Titre
De luistervink
Auteur
John Le Carré
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The mission song
Éditeur
Amsterdam: Sijthoff, 2006
350 p.
ISBN
90-245-5445-4

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 150 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Bruno Salvador, Salvo voor de vrienden, is een bijna dertigjarige tolk bij de Britse Geheime Dienst. Hij is de zoon van een Ierse missionaris en een Afrikaanse vrouw en zou dus tussen twee stoelen kunnen vallen. Maar Salvo zocht zijn eigen weg, huwde een blanke aristocratische topjournaliste en vindt uiteindelijk zijn soulmate bij een Congolese verpleegster. Hij is intelligent en heeft een talenknobbel waardoor hij bijna alle Afrikaanse talen en dialecten spreekt. Salvo is, ondanks zijn zeer lage status, ervan overtuigd dat hij het belangrijkste beroep ter wereld uitoefent. Op een dag wordt hij door zijn oversten naar een conferentie gestuurd waar hij tussen corrupte Afrikaanse bendeleiders en invloedrijke Westerlingen terecht komt. Daar beseft hij dat, tussen pot en pint, onderhandeld wordt over de toekomst van zijn vaderland en zijn landgenoten. Gewetensproblemen duiken op en de vraag rijst of hij er iets kan aan doen.

De Britse spionageschrijver John Le Carré mag dan al 75 j…Lire la suite
Bruna Salvador is de natuurlijke zoon van een Ierse missionaris in Congo en een Congolees meisje. Hij is zo ongeveer de meest gevraagde tolk in Londen, omdat hij behalve Frans en Duits een groot aantal Afrikaanse talen beheerst, talen die in het conflictgebied in Oost-Congo en Ruanda gesproken worden. Hij krijgt de opdracht om te tolken op een geheime bijeenkomst van een aantal Congolese stamhoofden en geheimzinnige financiers, zogenaamd om te proberen orde te scheppen in de provincie Kivu, in werkelijkheid om exclusieve rechten te krijgen voor de exploitatie van de minerale rijkdom. Hiervoor heeft het Syndicaat een charismatisch figuur, de Mwangaza, naar voren geschoven. Een typische Le Carré die doet denken aan romans van Graham Greene, maar met een omvangrijker geheel en meer directe verbanden met wereldpolitieke vraagstukken. Hoofdpersoon Salvo is interessant, maar veel te naïef en dat is tegelijkertijd het enige zwakke punt, want de schrijver slaagt erin diep inzicht te verschaff…Lire la suite

À propos de John Le Carré

CC BY 3.0 - Image by Krimidoedel

David John Moore Cornwell, dit John le Carré, est un romancier britannique, né le 19 octobre 1931 à Poole. Durant les années 1950 et 1960, Cornwell a travaillé pour le MI5 et le MI6 et a commencé à écrire des romans sous le pseudonyme de « John le Carré ». Son troisième roman, L'Espion qui venait du froid (1963), est devenu un best-seller international et demeure l'une de ses œuvres les plus connues.

Biographie

John le Carré dit qu'il n'a pas connu sa mère, qui l'a abandonné quand il avait cinq ans, jusqu'à leur re-connaissance quand il eut 21 ans. Sa relation avec son père fut difficile. L'homme, qui avait été emprisonné pour fraude à l'assurance, était un associé des jumeaux Kray (faisant partie des criminels les plus en vue à Londres dans les années 1950-1960) et était continuellement endetté. Son père l'envoya dans des écoles p…En lire plus sur Wikipedia