In de wildernis : tochten door Wisconsin, Nevada, Californië en Alaska
In de wildernis : tochten door Wisconsin, Nevada, Californië en Alaska
Plusieurs formats:
Commentaires
Kuifje van Amerika
John Muir was een belangrijke figuur voor de natuurbescherming in de Verenigde Staten en de drijvende kracht achter de oprichting van onder meer Yosemite Park in 1906. In de wildernis bundelt de mooiste teksten van de veelgelezen natuuronderzoeker.
Het was in opdracht van een radioprogramma dat Godfried Bomans in de zomer van 1971 bij wijze van experiment zeven dagen en nachten lang in zijn uppie op het onbevolkte Waddeneiland Rottumerplaat verbleef. Toen hij eindelijk terug naar de bewoonde wereld mocht, had de eenzaamheid hem in die mate geknakt en ontredderd dat algemeen wordt aangenomen dat een en ander aan de basis lag van zijn overlijden op achtenvijftigjarige leeftijd een paar maanden later.
Een groter contrast met John Muir (1838-1914) is nauwelijks denkbaar, en mocht Bomans de bloemlezing In de wildernis. Tochten door Wisconsin, Nevada, Californië en Alaska van de Schots-Amerikaanse schrijver en natuurvorser hebben gelezen, wie weet had hij er levensbelangrijke lessen uit kunnen trekken.
Muir, immers, zou vermoedelijk nog geen gevoel van eenzaamheid hebben gekend als hij het laatste levende wezen op aard was geweest; hij 'speelt' tijdens zijn wandelingen naar hartenlust 'met de dennen', 'converseer…Lire la suite
Met een hondje de gletsjer over
'Nature writing' vult een steeds groter rek in de boekhandel, hoera daarvoor. John Muir was een van de pioniers van het genre. Alleen al historisch gezien zijn Muirs teksten het lezen meer dan waard, maar ze blijven ook gewoon fris en spannend.
Op het voorplat van In de wildernis, een selectie uit het werk van de Schotse Amerikaan John Muir (1838-1914), prijkt een foto uit 1903. We zien rechts de natuurliefhebber Muir zelf, naast hem de Amerikaanse president Theodore Roosevelt. Beiden houden hun rug gekeerd naar Yosemite Valley in Californië. Als een fait divers valt in de verte de Yosemite Falls.
Voor wie de heren niet kent, is alleen al aan het postuur af te lezen wie de kantoorbaan had en wie een leven had geleid van natuurtochten, bergbeklimmingen en expedities in de wildernis. Het dasje rond de nek van Roosevelt geknoopt, de drollenvanger, de opgeblonken laarzen, de bleke trui … Roosevelt is als de amateur-bergtoerist die nog net zijn dure Goretexjas en wandelstokken heeft thuisgelaten om niet té veel te detoneren. Zijn tegenhanger, het kostuum te ruim rond het magere lijf gehangen, de nooit bijgeknipte sinterklaasbaard, het bouquet garni op zijn revers gebonden, de benen breed als een bergg…Lire la suite
Kleine en grote natuur
Meir Shalev mijmert in zijn wilde achtertuin, terwijl John Muir rondzwiept in boomtoppen en sneeuwstormen trotseert. Lang geleden.
In het dal van Jizreël heeft de bekende Israëlische schrijver Meir Shalev een huisje. De tuin erachter helt naar beneden en biedt een breed en diep uitzicht op de bergen van Karmel. Zijn tuin is 'wild'; Shalev laat er alleen inheemse soorten groeien en legt geen strakke perken aan. Wel besproeit, snoeit en verpoot hij zijn favorieten. En daar bloeien ze: de anemonen, zeeajuinen, klaprozen, lupines, leeuwenbekken, ranonkels en cyclamen. En daar staan ze: de paternosterboom, de Palestijnse pistache en de 'zionistische' eucalyptus.
In vijftig korte mijmeringen weidt amateurtuinier Shalev uit over de planten en dieren in zijn tuin en waar die hem zoal aan doen denken. Het is een fysiek genot om door dit boek te bladeren, met zijn gladde, crèmekleurig papier, en kleurige aquarellen die niet zouden misstaan op het zondagse theeservies. Shalev is op zijn best als hij met tederheid en aandacht zijn plantjes beschrijft. Waarom slaat de ene plant aan en de andere niet…Lire la suite
-
John Muir
-
Eefje Bosch