De eenzaamheid en de hoop eens een eigen boerderij te bezitten, binden twee mannen op hun zwerftocht van ranch tot ranch in Californie͏̈.
Titre
Muizen en mensen
Auteur
John Steinbeck
Traducteur
Peter Bergsma
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Of mice and men
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot, 2019 | Autres éditions
135 p.
ISBN
9789028292178 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De gezworen kameraad

 Er zijn een aantal Grote Verhalen die je onvermijdelijk tegenkomt als je over het Amerika van de voorbije eeuw praat. Een ervan is de opkomst van Californië als een Amerikaanse tuin van Eden, een vruchtbaar land dat een hele natie voorzag van fruit, groente en Hollywoodfilms. Een ander is de Grote Depressie en de Dust Bowl van de jaren 30, toen een miljoen Amerikanen de droogte in het Midwesten ontvluchtten om als dagloners op Californische ranches te zwoegen. Leg die verhalen samen en je hebt de ingrediënten voor een roman van John ­Steinbeck.

De druiven der gramschap, Ten oosten van Eden en Muizen & mensen: ze spelen zich af in wat ­'Steinbeck Country' genoemd wordt, de Salinasvallei ten zuiden van San Francisco. John Steinbeck (1902-1968) werd er geboren en werkte er tijdens schoolvakanties op de ranches. Hij was een nette middenklassejongen tussen arme migranten en dagloners, maar hij sloeg alles wat hij zag op in zijn hoofd en hart. De eenzaamheid van de rondtrekkende mannen, de uitzichtloosheid van een leven zonder eigen plek, het armoedige taaltje dat voorbijging aan de diepere zielenroerselen. En de weinige pleziertjes: bordeelbezoek, whisky, een rondje kaarten.

Eén man in het bijzonder bleef hem bij. Een hulk van een man, met 'een vormeloos gezicht en fletse ogen. Hij liet zijn voeten een beetje slepen, zoals een beer zijn poten'. Die man kent de hele wereld als Lennie Small. Hij kreeg zijn eigen novelle, Muizen & mensen (1937). En wie Steinbeck kent, weet: het loopt niet goed met hem af…Lire la suite

De dagloners Lennie en George zijn de hoofdpersonen van deze wereldberoemde, klassieke roman van de Amerikaanse Nobelprijswinnaar (1902-1968). Zij trekken van ranch naar ranch op zoek naar werk, waarbij ze zich op de been houden door te dromen over een eigen boerderijtje met een stukje grond. George is de verstandigste en hij kan tevens mooie verhalen vertellen. Lennie is de grote dommekracht, die in zijn hartstocht muizen, honden en zelfs mensen dooddrukt. Na een handgemeen met de zoon van een ranch-eigenaar wordt Lennie in grote moeilijkheden gebracht door een vrouw. Om een lynchpartij te voorkomen, schiet George zijn vriend neer. Goed opgebouwde psychologische roman voor ruime lezerskring, nu opgenomen in de reeks 'Rainbow Essentials' met gebonden heruitgaven op pocketformaat van 20e-eeuwse literaire klassieken. Meermalen verfilmd, het laatst in 1992 met John Malkovich als Lennie. Kleine druk, krappe marge.

À propos de John Steinbeck

John Ernst Steinbeck, Jr. (en anglais : [ˈstaɪnbɛk]), né le 27 février 1902 à Salinas aux États-Unis et mort le 20 décembre 1968 à New York aux États-Unis, est un écrivain américain.

Il remporte le prix Nobel de littérature en 1962 « pour ses écrits réalistes et imaginatifs, alliant à la fois un humour sympathique et une perception sociale aiguë ». On le considère comme « un géant des lettres américaines » et plusieurs de ses œuvres sont des classiques de la littérature occidentale.

Au cours de sa carrière, il publie 27 livres, dont 16 romans, six livres non romanesques et deux recueils de nouvelles. Il est largement connu pour les romans comiques Tortilla Flat (1935) et Rue de la sardine (1945), la saga familiale À l'est d'…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions

Publications sur cette œuvre dans la bibliothèque