Livre
Néerlandais

Ten oosten van Eden

John Steinbeck (author (main))
Uitvoerige familiekroniek, spelend in Connecticut en in Californie͏̈, die de tijd van de Amerikaanse Burgeroorlog tot het eerste kwart der twintigste eeuw omspant en een veelheid van excentrieke karakters ten tonele voert.
Titre
Ten oosten van Eden
Author (main)
John Steinbeck
Langue
Néerlandais
Titre original
East of Eden
ISBN
9789028212374

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

John Steinbeck (1902-1968) won in 1962 de Nobelprijs voor Literatuur. In 'De druiven der gramschap' beschreef hij de sociale malaise tijdens de Grote Depressie. In 'Ten oosten van Eden' schrijft hij over de rol van goed en kwaad in de menselijke psychologie. Steinbeck baseerde zich voor 'Ten oosten van Eden' op het Bijbelboek Genesis, met name op het verhaal van Kaïn en Abel. De tweelingbroers Caleb en Aron Trask groeien op in een vruchtbaar gebied van de Salinasvallei. Zonder moeder worden zij grootgebracht op de welvarende ranch van hun vader Adam. Caleb komt erachter dat hun moeder als hoer werkzaam is in een bordeel in Salinas. Is Adam wel hun natuurlijke vader of is dat hun oom Charles, Adams broer? In deze mythische familiesaga proberen de broers van opeenvolgende generaties hun levensdroom te realiseren, waarbij zij hun eigen broer als rivaal bestrijden. Steinbecks meesterwerk is ook een literaire ode op de natuur van de Salinasvallei in Californië, waar de auteur is opgegroeid…Lire la suite

Geen paradijs ten oosten van Eden

Hoe groots is Amerika nu echt? Tot de verkiezingen van 3 november bespreken we iedere week een Great American Novel. Aflevering 4: East of Eden.

In 'Zomergasten' legde Ilja Leonard Pfeijffer de kijker even uit wat het kenmerk van een goede roman was: het ging om het decor. Er moest een wereld in worden verzonnen waar je als lezer steeds naar wilde terugkeren: snel naar huis, het boek in. Het was een mooie stelling, en ik kende het gevoel, toch probeerde ik haar meteen te ontkrachten door meesterwerken in de kast te zoeken waarvoor het helemaal niet opging.

Dat was niet moeilijk, sterker nog, bij het eerste het beste boek van Ilja Leonard Pfeijffer zelf klopte het al niet echt (de titel kent u wel), en bij een van de beste romans die ik ken The Human Stain van Philip Roth ook niet. Zo kun je natuurlijk wel even doorgaan, toch moest ik toegeven dat bij de boeken die mij het dierbaarst zijn het landschap, de sfeer of het hele decor mij altijd zijn bijgebleven.

Duivelin

Bijvoorbeeld East of Eden (1952) van John Steinbeck, dat zich grotendeels afspeelt in de Salinas-vallei in Californië, een plek die St…Lire la suite

À propos de John Steinbeck

John Ernst Steinbeck, Jr. (en anglais : [ˈstaɪnbɛk]), né le 27 février 1902 à Salinas aux États-Unis et mort le 20 décembre 1968 à New York aux États-Unis, est un écrivain américain.

Il remporte le prix Nobel de littérature en 1962 « pour ses écrits réalistes et imaginatifs, alliant à la fois un humour sympathique et une perception sociale aiguë ». On le considère comme « un géant des lettres américaines » et plusieurs de ses œuvres sont des classiques de la littérature occidentale.

Au cours de sa carrière, il publie 27 livres, dont 16 romans, six livres non romanesques et deux recueils de nouvelles. Il est largement connu pour les romans comiques Tortilla Flat (1935) et Rue de la sardine (1945), la saga familiale À l'est d'…En lire plus sur Wikipedia