Livre
Néerlandais

Deesje

Joke Van Leeuwen (auteur)
Dans la série:
Public cible:
9-11 ans et plus
Deesje moet een poosje bij haar tante in de grote stad wonen. Veel zin heeft zij niet om er naar toe te gaan, maar ze weet ook niet wat haar daar te wachten staat. Vanaf ca. 10 jaar.
Titre
Deesje
Auteur
Joke Van Leeuwen
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Muntinga, 2010 | Autres éditions
166 p. : ill.
ISBN
9789041750174 (hardback)

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De introverte Deesje, op weg naar een onbekende tante, neemt steeds de verkeerde beslissingen en doet net te laat haar mond open. Via het bureau voor gevonden voorwerpen, een bus vol kinderen en een grote leunstoel belandt ze op straat, omdat iedereen denkt dat ze bij niemand hoort. Zonder het te willen komt ze op de televisie. Tante ontdekt haar en de cirkel is rond. De illustraties bestaande uit tekeningen, met de hand geschreven briefjes en onder andere een knappe variatie op Escher vormen een hechte eenheid met de taal, die vol woordgrapjes zit. De karikaturale tekeningen in zwart-wit beslaan soms twee pagina's, soms zijn ze heel klein of vormen enkele tekeningen een stripachtig geheel, nu en dan compleet met tekstballonnen. Het omslag in blauw geeft een voorproefje van het gebodene. Gouden Griffel en Zilveren Penseel in 1986 en Duitse Jeugdliteratuurprijs in 1988. Rainbow jeugdpocket. Kijk- en leesmateriaal voor kinderen vanaf ca. 10 jaar.

Deesje

Deesje woont samen met haar oudere broers Sam-Jan en Jan-Sam en haar vader. Die praten meestal over dingen waarover zij niet mee kan praten. Vaak lijkt het alsof ze niet snel genoeg de woorden vindt die willen zeggen wat ze bedoelt. Het liefst zit ze op haar kamertje te doen waar ze zelf zin in heeft. Daarom stelt haar vader haar voor om een tijdje bij halftante in de stad te logeren. Halftante heeft immers een dochter van Deesjes leeftijd. Ook nu slaagt Deesje er niet in om duidelijk te maken dat ze dat liever niet wil en zo belandt ze op de trein richting grote stad. Bij aankomst kan ze halftante in de mensenmassa niet vinden en tot overmaat van ramp blijkt dat ze ook haar portemonneetje met halftantes adres en telefoonnummer is verloren. Na lang wachten op het bureau voor gevonden voorwerpen belandt ze op een bus vol kinderen op weg naar de finale van een opstelwedstrijd. Weer lukt het Deesje niet om duidelijk te maken dat ze daar niet hoort. “Ik heb het niet gezegd, dacht Deesj…Lire la suite