Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Maar ik ben Frederik, zei Frederik

Joke van Leeuwen (auteur)

Maar ik ben Frederik, zei Frederik

Public cible:
9-11 ans et plus
Frederik werkt al jarenlang op het Knipkantoor, waar hij nieuws uit de krant knipt en er stapeltjes van maakt. Op een dag stopt hij een uitgeknipt bericht stiekem in zijn broekzak. En dan gebeurt het. Frederik wordt kleiner en jonger. Hij wordt zo jong als een kind. Niemand herkent hem meer. 'Maar ik ben Frederik,' zegt Frederik tegen iedereen. De enige die luistert is het meisje Frommel. Kan zij
Titre
Maar ik ben Frederik, zei Frederik
Auteur
Joke van Leeuwen
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2013
102 p. : ill.
ISBN
9789045116044 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Frederik werkt sinds jaar en dag op het Knipkantoor waar hij allerlei nieuwsberichten rubriceert. Als hij stiekem een overlijdensbericht van een oude man uitknipt, transformeert hij in een klein jongetje. Niemand gelooft dat hij de volwassen Frederik is. De nadruk ligt op de praktische gevolgen van het klein zijn. In de laatste hoofdstukken krijgt het verhaal diepgang, doordat het overlijdensbericht een belangrijke rol speelt in het naar zijn jeugd teruggaan van de protagonist. Het verhaal bevat weer wonderlijke schepsels zoals het meisje Frommel, een typische Van Leeuwen-creatie. Het is knap hoe ze het kleiner worden geloofwaardig neerzet. De kleurrijke en vaak grappige illustraties zijn soepel in het verhaal geïntegreerd en vormen een mooie symbiose met het geschreven woord. De auteur, bewierookt, geprezen en overladen met prijzen, behoeft geen nadere introductie met klassiekers als 'Iep', 'Kukel' en 'Deesje' op haar naam. Ook dit verhaal draagt duidelijk de eigen stem van Joke van…Lire la suite

Maar ik ben Frederik, zei Frederik

Frederik is een grote deftige meneer. Hij werkt in een knipkantoor. Hij moet er nieuws uit de kranten knippen en er stapeltjes van maken. Iets voor jezelf uitknippen is verboden. Toch doet Frederik dat op een keer, wanneer hij een overlijdensbericht van zijn lieve pleegvader vindt. En dan gebeurt het. Frederik wordt kleiner en jonger, hij wordt een kind. Niemand herkent hem nog en hij wordt uit zijn kantoor gezet. Op die manier komt hij van het ene avontuur in het andere terecht. Hij weet te ontsnappen aan de onthaalbeambte op zijn werk en aan een dame die werkt voor een instelling voor kinderen. Hij wil met de auto wegvluchten, maar wordt onderschept door een agent. Gelukkig kan een journaliste hem redden.
Frederik wil ook weer in zijn appartement, maar geen enkele slotenmaker wil hem helpen. Niemand gelooft dat hij Frederik is en niemand wil hem als een volwassen man behandelen. De frustraties van Frederik lopen hoog op.
Gelukkig komt hij dan in het park een meisje tegen…Lire la suite

À propos de Joke van Leeuwen

Joke van Leeuwen (Johanna Rutgera van Leeuwen), née à La Haye le 24 septembre 1952 , est une écrivain, poète et illustratrice néerlandaise.

Biographie

Elle obtient de nombreux prix, dont le prix Herman de Coninck (poésie) en 2007 pour Andermans hond, le prix Constantijn Huygens en 2012 pour l'ensemble de son œuvre et le prix littéraire AKO en 2013 pour Feest van het begin.

Œuvres traduites en français

  • Tchip-tchip ! [« Iep ! »], trad. de Maurice Lomré, Paris, Éditions l’École des Loisirs, coll. « Neuf », 2000, 222 p. (ISBN 2-211-05071-9)
  • Libérez mon frère [« Bezoekjaren »], avec Malika…En lire plus sur Wikipedia