Livre
Néerlandais
De oorlogsgeschiedenis van het leven van Audrey Hepburn en haar ouders, aanhangers van het nazisme, dat wordt afgewisseld met de ondergang van Anne Frank.
Titre
Audrey & Anne
Auteur
Jolien Janzing
Langue
Néerlandais
Titre parallèle
Audrey en Anne
Éditeur
Amsterdam: De Geus, © 2017
319 p.
ISBN
9789044533187 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Audrey Hepburn miscast in B-romans

Roman. Opeens liggen er twee romans over het zwarte oorlogsverleden van de familie van Audrey Hepburn. Levenslang Audrey-fan Hanneke Groenteman las ze - en ergerde zich.

Is het toeval dat er opeens twee romans over Audrey Hepburn zijn verschenen? Zou ze een dezer dagen 100 zijn geworden? Nee, ze is op 4 mei 1929 geboren. Ze zou dus 88 geworden zijn. Is ze dan misschien precies 50 jaar geleden gestorven? Ook niet, ze is op 20 januari 1993 overleden, dat is 24 jaar geleden. Stom toeval dus, die gelijktijdige verschijning van Audrey & Anne ('Het verhaal dat nooit eerder werd verteld') door Jolien Janzing en Het geheim van Audrey H. door Miriam Guensberg ('Een liefdevolle, prikkelende vertelling over de last van een besmet verleden').

Nog wonderlijker: in beide verhalen staan de zware, zwarte oorlogsjaren van de jonge Audrey Hepburn en, meer nog, van haar moeder centraal. Daar zijn pittige boeken over te schrijven. Ik heb beide boeken met belangstelling gelezen, omdat ik als levenslange fan alles over Audrey Hepburn gretig verslind, en ik haar oorlogsgeschiedenis niet tot in de details kende. En…Lire la suite

Actrice Audrey Hepburn en Anne Frank werden beiden geboren in 1929. Hun levens zijn verbonden doordat Anne’ s vader Otto Frank in 1957 Hepburn verzocht de rol van Anne te spelen in een film. Dit feit bracht de auteur (1964), die eerder 'De meester'* schreef over het liefdesleven van Charlotte Brontë, op het idee voor een geromantiseerde oorlogsgeschiedenis over de twee meisjes. Anders dan de titel doet vermoeden, gaat de roman vooral over de moeder van Audrey, de Nederlandse baronesse Ella van Heemstra, beneden haar stand getrouwd met de Engelse Joseph Hepburn-Ruston. Audrey’s ouders sympathiseren met de Engelse fascistische beweging van Oswald Mosley. Ella schrijft artikelen voor het antisemitische blad 'The Blackshirt'. Haar verhaal wordt afgewisseld met dat van de familie Frank. Het Joodse gezin duikt in 1942 onder, terwijl Audrey’s gezin verblijft in een riante villa en moeder relaties onderhoudt met Duitse militairen. Sommige critici, zoals Hanneke Groenteman, stoorden zich aan d…Lire la suite