Livre
Néerlandais

Het verhaal van Ásta

Jón Kalman Stefánsson (auteur), Marcel Otten (traducteur)
Als een man tijdens zijn werk van een ladder valt, komen er allerlei gedachtespinsels van vroeger bij hem op.
Sujet
IJsland, Liefde
Titre
Het verhaal van Ásta
Auteur
Jón Kalman Stefánsson
Traducteur
Marcel Otten
Langue
Néerlandais
Langue originale
Islandais
Titre original
Saga Ástu : Hvert fer maður ef pað er engin leið út úr heiminum?
Éditeur
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2019
430 p.
ISBN
9789026342967 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Als Sigvaldi in Noorwegen tijdens zijn werk van een ladder valt, komen er allerlei gedachtenspinsels van vroeger bij hem op: hoe zijn eerste vrouw Helga met hem op IJsland twee kinderen kreeg, hoe zij beide kinderen, onder wie Asta, in de steek liet, hoe Asta daarmee gedurende haar leven blijft worstelen, hoe zij liefde zoekt en zich altijd de mindere voelt, hoe zij net als haar moeder onrust in zich heeft. De schrijver springt van de ene periode naar de andere. Soms weet je als lezer niet wie er aan het woord is. De schrijver filosofeert over het leven en de kern van ons bestaan. Over beminnen en bemind worden, over gebrek aan communicatie, over politiek en het harde bestaan op IJsland. Maar ook over de veranderingen op IJsland door de komst van toeristen. Dit alles in een luchtige stijl met veel relativeringen waardoor je ook nog om alle ellende kunt lachen. Prachtige roman. Mag niemand missen. Van de IJslandse auteur (1963) verschenen eerder onder meer ‘Vissen hebben geen voeten’ e…Lire la suite

Passie, verlangen & spijt

Jón Kalman Stefánsson over de roes van de liefde en de onvermijdelijke teloorgang door sleur en misverstanden.

In 'Het verhaal van Ásta', wil de IJslandse schrijver Jón Kalman Stefánsson het hebben over alles 'waarover we zwijgen, wat we verbergen, alles waar we bang voor zijn en alles waarop we hopen'. Een ambitieuze insteek, op het overmoedige af, maar Stefánsson beschikt over een dermate indrukwekkend stilistisch en poëtisch arsenaal dat hij heel overtuigend klinkt. Dat bewees hij ook al in romans als 'Het verdriet van de engelen', 'Het hart van de mens', 'Vissen hebben geen voeten' en laatst nog 'Zomerlicht, en dan komt de nacht'.

Stefánssons nieuwe roman draait om de roes van de liefde en de onvermijdelijke teloorgang ervan door dagelijkse sleur en misverstanden.

We schrijven begin jaren zestig in Reykjavik. 'Het verhaal van Ásta' begint met een zinderende seksscène waarin Sigvaldi en Helga, twee gelukkige twintigers, Ásta verwekken. Dertig jaar later valt Sigvaldi in Oslo van een hoge ladder en knalt op het tro…Lire la suite

À propos de Jón Kalman Stefánsson

CC BY-SA 3.0 - Image by Schnee

Jón Kalman Stefánsson (né le 17 décembre 1963 à Reykjavik) est un romancier et poète islandais.

Biographie

Jón Kalman Stefánsson grandit à Reykjavík et à Keflavík. Après avoir fini ses études au collège en 1982, il décroche de petits emplois en Islande de l'Ouest (par exemple dans les secteurs de la pêche et de la maçonnerie).

Il entreprend ensuite, de 1986 à 1991, des études en littérature à l'université d'Islande, sans parvenir à les terminer. Pendant cette période, il donne des cours dans différentes écoles et rédige des articles pour le journal Morgunblaðið. Entre 1992 et 1995, il vit à Copenhague, où il participe à divers travaux et s'adonne à un programme de lectures assidues. Il rentre en Islande et s'occupe de la Bibliothèque municipale de Mosfellsbær jusqu'en 2000.

En 1997, son premier roman paraît en Isla…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions