Livre
Néerlandais

De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden

Jonas Jonasson (auteur)

De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden

Een 100-jarige zet in korte tijd vier werelddelen in rep en roer door steevast op het verkeerde moment op de verkeerde plek te zijn.
Titre
De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden
Auteur
Jonas Jonasson
Langue
Néerlandais
Langue originale
Suédois
Titre original
Hundraettåringen som tänkte att han tänkte för mycket
Éditeur
Amsterdam: Atlas Contact, 2019 | Autres éditions
Date de sortie
06-06-2019
ISBN
9789025457464 (hardback)

Plusieurs formats:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 300 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De 100-jarige Allan Karlsson, die eerder 'uit het raam klom en verdween'*, besluit om zijn luxe leventje op Bali op te geven om samen met zijn vriend annex kruimeldief Justus 'de wereld te gaan redden'. Aanleiding is zijn kennismaking met de tablet en de mogelijkheden die zo'n apparaat biedt om het wereldnieuws te volgen. Omdat Allan de gave bezit om altijd op het verkeerde moment op de verkeerde plek te zijn, zet hij in korte tijd vier werelddelen in rep en roer. Hij maakt hoogst persoonlijk ruzie met Kim Jong-un en Trump, zeult met vier kilo uranium die hij schenkt aan Angela Merkel, terwijl hij mag rekenen op de sympathie van Poetin. Op zijn tocht krijgt Allan het aan de stok met een Zweedse neonazi en hij verzeilt op de savanne in Afrika. Daar onderschept hij niet alleen een levering van 400 kilo uranium, hij helpt zijn vrienden ook bij het opzetten van een wederom tot mislukken gedoemde aspergeteelt. Eerder in het verhaal liep het ook fout met een handel in lijkkisten. Kortom, ee…Lire la suite

De terugkeer van de 100-jarige man

In de tweede schelmenroman van Jonas Jonasson is de 100-jarige 101 en krijgt hij te maken met Angela Merkel en Donald Trump.

'De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween' (2011) maakt zijn comeback in een vervolgroman die Jonas Jonasson naar eigen zeggen nooit had willen schrijven. Dat de Zweedse schrijver het toch deed, komt 'omdat het zo slecht gaat met de wereld', zoals hij in de inleiding verklaart. Niet toevallig luidt de titel van de sequel 'De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden'. De moraliserende ondertoon is onmiskenbaar en blijft de hele roman lang nadreunen, hoezeer de schrijver ook zijn best doet om weer een hilarische schelmenroman op papier te krijgen.

Jonasson schrijft dat zijn hoofdpersoon 'veranderd is'. Sinds hij een tablet heeft, komen alle vreselijke nieuwsfeiten uit de hele wereld dag in dag uit bij hem binnen. Van lieverlee stapt hij af van zijn devies 'alles is zoals het is en wordt zoals het wordt'. Hij wil er 'iets aan doen'. De wereld redden, zeg maar.

Aan het begin van de roman treffen we de honderdjarige Allan Karlsson in een hotel op Bali…Lire la suite

À propos de Jonas Jonasson

Jonas Jonasson, né le 6 juillet 1961 à Växjö, est un écrivain et journaliste suédois.

Son premier roman Le Vieux qui ne voulait pas fêter son anniversaire a été vendu à plus de 700 000 exemplaires en Suède.

Biographie

Fils d'un ambulancier et d'une infirmière, Jonasson est né et a grandi à Växjö dans le sud de la Suède. Après des études de suédois et d'espagnol à l'université de Gothenburg, Jonasson a travaillé comme journaliste pour le quotidien de Växjö Smålandsposten et pour le tabloïd suédois Expressen jusqu'en 1994. En 1996, il crée une société de médias, OTW, qui a compté jusqu'à cent employés. Il arrête de travailler en 2003 après deux grosses opérations du dos et du surmenage. Peu après, il vend sa société .

En 2007, il achève son premier roman, Le Vieux qui ne voulait pas fêter son anniver…En lire plus sur Wikipedia