De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween

Jonas Jonasson (auteur), Jan Donkers (narrateur), Corry Van Bree (traducteur)
Allan heeft geen zin om zijn honderdste verjaardag groots te vieren en loopt weg uit het bejaardentehuis. Hij beleeft allerlei avonturen, zo past hij bijvoorbeeld op een koffer waar maffiageld in blijkt te zitten. Ondertussen blikt hij terug op zijn leven en gebeurtenissen uit de twintigste eeuw.
Titre
De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween
Auteur
Jonas Jonasson
Narrateur
Jan Donkers
Traducteur
Corry Van Bree
Langue
Néerlandais
Langue originale
Suédois
Titre original
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Rubinstein, 2013
5 cd's
Durée
5 uur en 45 min.
Note
Geautoriseerde verkorte versie
ISBN
9789047613572

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Verkorte luisterversie van het romandebuut* van de Zweedse, in Zwitserland woonachtige journalist en auteur (1963). Voorlezer is popjournalist, radiomaker en schrijver Jan Donkers, die eerder onder meer de luisterboeken 'De man zonder ziekte' van Arnon Grunberg en 'De heimweefabriek' van Douwe Draaisma voorlas. De hoofdpersoon is Allan, die op zijn honderdste verjaardag het door hem zo gehate bejaardencentrum ontvlucht. Bij het busstation ontvreemdt hij een zware koffer die gevuld blijkt te zijn met een grote hoeveelheid door criminele activiteiten vergaard geld. In het vervolg van het meesterlijk gecomponeerde verhaal openen zowel de politie als diverse criminelen en andere in het geld geïnteresseerden de jacht op hem. Dat brengt Allan er niet van af, tijdens zijn tocht door Zweden terug te kijken op een avontuurlijk leven, waarbij hij betrokken was bij een grote hoeveelheid historische gebeurtenissen, zoals de ontwikkeling van de atoombom en een reddingsactie voor Mao’s vriendin. He…Lire la suite

À propos de Jonas Jonasson

Jonas Jonasson, né le 6 juillet 1961 à Växjö, est un écrivain et journaliste suédois.

Son premier roman Le Vieux qui ne voulait pas fêter son anniversaire a été vendu à plus de 700 000 exemplaires en Suède.

Biographie

Fils d'un ambulancier et d'une infirmière, Jonasson est né et a grandi à Växjö dans le sud de la Suède. Après des études de suédois et d'espagnol à l'université de Gothenburg, Jonasson a travaillé comme journaliste pour le quotidien de Växjö Smålandsposten et pour le tabloïd suédois Expressen jusqu'en 1994. En 1996, il crée une société de médias, OTW, qui a compté jusqu'à cent employés. Il arrête de travailler en 2003 après deux grosses opérations du dos et du surmenage. Peu après, il vend sa société .

En 2007, il achève son premier roman, Le Vieux qui ne voulait pas fêter son anniversaire…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions